Dřevěné terasy jako součást vaší zahrady

Máte pocit, že něco vaší zahradě chybí a chcete, aby byla útulnější? Máme pro vás radu, jak toho docílit. Řešením je dřevěná terasa, která propojí váš dům se zahradou a stane se místem ideálním pro odpočinek a relaxaci. Nejste velký kutil? Nevadí, poradíme vám ve čtyřech krocích jak na její realizaci.

Venkovní dřevěné podlahy můžete postavit takřka všude. K pokládce navíc nepotřebujete žádné složité základy a při troše šikovnosti si ji postavíte sami. Dřevo – materiál, ze kterého je terasa postavena, poskytuje velkou variabilitu konstrukcí a žádný jiný materiál nesplyne s okolním prostředí a nenahradí vám dojem z přírodního materiálu. Nespornou výhodou dřevěných teras jsou relativně nízké náklady, vzhledem k její životnosti.

Realizace dřevěné terasy

Dřevěnou terasu postavíte za pár dní. Nebude k tomu potřebovat ani žádné speciální nářadí.

Potřebné nářadí

Na zvládnutí postavení dřevění terasy svépomocí neopomeňte zkontrolovat, že máte potřebné nářadí jako je pila, bruska a vrtačka. Cenným pomocníkem vám také budou lopata, rýč, kladivo, aku šroubovák, dřevěné kolíky pro vymezení spár, vodováha a svinovací metr.

Výběr místa a příprava podkladu

Dřevěná terasa by neměla směřovat do kopce. Při návrhu přemýšlejte i nad výběrem světové strany, kvůli přísunu slunečního světla. Zajištění rovného a pevného podkladu, jako je beton nebo udusaný štěrk, je nutným krokem ke stabilnímu podkladu. Dřevěné terasy instalujeme na podkladové rošty. Přímá pokládka na geotextilie, štěrk či beton by mohla způsobit rychlé vlhnutí dřeva a jeho ničení.

Nosníky

Vyměříme plochu terasy, kterou vytyčíme pomocí vodící šňůry. Betonové desky nebo dlažební kameny poklademe v ideální vzdálenosti 30 cm od sebe. Tyto nosníky jsou nezbytné k ochraně dřeva od zemní vlhkosti. Jakmile jsou nosníky paralelně poskládány, zarovnáme je pomocí vodováhy a svinovacího metru.

Kladení prken

První dřevěné prkno položte kolmo přes nosníky a upevněte jej dvěma šrouby na každé straně. Se stejnými rozestupy mezi prkny (cca 15 mm) pokládejte ostatní prkna, která se vyrovnají podle prvního. Všechny prkna přišroubujte a zařízněte je podél vodící šňůry. Hotovou dřevěnou terasu můžete ve finále obložit prkny nebo velkými oblázky pro ještě hezčí vzhled.

Netroufáte si na stavbu svépomocí? Nevadí. Naši odborníci vám s projektem dřevěné terasy rádi pomohou. Stačí nás kontaktovat.