Jak na komplexní správu počítačové sítě

Správa počítačových sítí vyžaduje komplexní přístup. Na tom se shodnou nejen IT odborníci a kvalifikovaní správci sítí, ale také řada menších či středních firem, které nechali své počítačové sítě spravovat svými známými, studenty nebo nekvalifikovanými „správci sítě“. Po nějaké době totiž každý vlastník sítě dojde k zjištění, že aby mu počítačová síť nepřerostla přes hlavu a následná správa či oprava nebyla spojena s vysokými výdaji, je třeba k správě sítě přistupovat zodpovědně a především komplexně.
Fungující počítačová sít = fungující firma

Není třeba připomínat, že správa sítě je úzce spojena se zabezpečením dat. A to nejen po stránce odcizení, ale především z pohledu jejich ztráty nebo dočasné nedostupnosti v případě kolapsu jednotlivých hardwarových a softwarových prvků počítačové sítě. Nedostupný firemní server či tiskárna, nepřístupná firemní data nebo operační systém v havarijním stavu znamenají pro většinu firem značný problém, se kterým se velmi těžko vyrovnávají. Především v případě, je-li firma na IT technologiích přímo závislá.
Při podobných problémech, kdy dojede ke kolapsu počítačové sítě, firmy musí na určitou dobu přerušit své pracovní procesy, zastavit výrobu nebo prodej svých služeb a čekat, dokud problém někdo nevyřeší. Často tak dochází k situacím, že technik není v danou chvíli k dispozici nebo problém je tak závažný, že na něj „správce sítě“ nestačí. Reakční doba na vzniklý problém se rapidně zvyšuje a firma mezitím sčítá ušlé zisky.
Nesprávně a nezodpovědně udržovaná počítačová síť bude zároveň daleko náchylnější na časté výpadky a problémy, než v případě sítě, kterou komplexně spravuje kvalifikovaný odborník nebo firma poskytující outsourcing IT.
V těchto i mnoha dalších případech se skutečně vyplatí přenechat správu sítě zkušeným odborníkům a preventivně se tak bránit vzniku nežádoucích výpadků na straně počítačové sítě.

Jak vypadá komplexní správa sítě a jaké činnosti zahrnuje?
Mluvit o komplexnosti ve spojení se správou sítě lze v případě, že malá či střední firma přenechá celou svou počítačovou síť v rukou specializované firmy z oblasti outsourcingu IT. Pouze za těchto okolností mohou odborníci k počítačové síti přistupovat komplexně a věnovat se nejenom dílčích úkonům, ale také systematickému budování IT strategie a dalšímu rozvoji IT technologií.

Správa počítačové sítě zahrnuje řadu oblastí

Samotná správa počítačové sítě
Služba správa sítě řeší ve většině případů především využití vhodných aktivních a pasivních prvků, jejich funkčnost, konfiguraci a zabezpečení. Dále také volbu a nastavení softwarového vybavení a správu operačních systémů. V neposlední řadě zabezpečení sítě po stránce přístupových práv a nastavení zabezpečení u jednotlivých prvků sítě (switche, routery, firewally).