Používejte nerezové komíny na míru

Možná si starší z vás vzpomenou na scénku Miroslava Horníčka, kde řeší, kam jde ten kouř? Stejně je třeba se ptát, pokud se chystáte stavět dům a chcete využít topení plynem nebo tuhými palivy. Důležité je vždy mít vyřešen odvod spalin z vytápění. Spaliny jsou většinou nežádoucí, často i agresivní, a je proto potřeba je odvést z topné soustavy pryč. K tomu slouží kouřovody, které se napojují přímo na topidlo, tedy krbová kamna, kotel nebo krbovou vložku. Tyto kouřovody potom ústí do komínového potrubí, které je dimenzováno tak, aby vytvářelo podtlak, který doslova vysává kouř z komínu ven.

Univerzálním komínovým systémem, který se používá stále častěji, je nerezový komín. Nerezové komíny mají tu výhodu, že jsou složeny z mnoha různých částí, díky tomu lze nerezový komín sestavit podle individuálních potřeb. Navíc pro zvýšení komínového tahu je možné nerezový komín vybavit speciálními rotačními hlavicemi, které svým pohybem zvětšují komínový tah a podporují tak hoření paliva a účinnost spalování topidla. Nerezové komíny jsou tvořeny alespoň jedním nerezovým pláštěm. Tyto jednoplášťové komíny lze použít samostatně nebo jako komínové vložky do komínu stávajícího. Dalším typem jsou nerezové izolované komíny, ty mají navíc oproti jednoplášťovým ještě jeden nerezový plášť a mezi nimi izolační vatu. Díky tomu tyto komíny skvěle tepelně izolují, takže i když se komínem odvádí horké spaliny z vytápění, o jeho povrch se nespálíte.

Velkou výhodou je také životnost, komíny nerez jsou totiž velmi odolné vůči vysokým teplotám, vlhkosti i agresivním chemickým látkám. Díky tomu vydrží velmi dlouho spolehlivě sloužit. Dalším plusem je snadná manipulace, která je zapříčiněná nejen nízkou hmotností nerezové oceli, ale také tím, že nemusíte manipulovat s celým komínem najednou, ale skládáte ho po dílech. Tak neváhejte a vyberte si i vy stylový a praktický komín.