Při sjednání cestovního pojištění není obezřetnosti nikdy dost

Cestovní pojištění na hory se svými parametry nijak neodlišuje od toho, které si sjednáváte například pro letní odpočinek u moře. Standardně většina pojišťoven (Kooperativa je jednou z mála výjimek) nabízí více variant. Ty se od sebe liší především výší pojistného krytí, a tedy i cenou. Rozdíly na první pohled uvidíte u většiny dílčích pojištění, kterými v rámci toho cestovního jsou:

  • Léčebné výlohy
  • Odpovědnost
  • Pojištění zavazadel
  • Trvalé následky úrazu
  • Smrt úrazem
  • Denní odškodné
  • Doplňková rizika – právní asistence atp.

Cestovní pojištění na hory

Pojištění rizikových sportů a nepojistitelné aktivity

Ke každému cestovnímu pojištění na hory si můžete dokoupit pojištění rizikových sportů, ke kterým v rámci zimní sezóny patří například akrobatické lyžování, jízda v boulích, skoky a lety na lyžích, vysokohorská turistika od 3 000 do 5 000 m n.m. (pozn. autora: u Allianz).  Všechny společnosti, zprostředkovávající pojištění také evidují tzv. nepojistitelné sporty. Mezi ně se řadí alpinismus, base jump, freeskiing, heliskiing, lyžování a snowboarding mimo značené trasy, skitouring atp. I pro tyto případy však existuje řešení. K tomu ale až později.

Zajímavostí může být, že některé pojišťovny vás jsou schopny pojistit na jízdu v U-rampě a ve skateparku, nikoliv však v snowparku. Raději si dobře pročtěte detailní výpis všech aktivit, na které se pojištění vztahuje.

Nejsnadnější řešení pojištění na hory

I když vyrážíte na hory jednou do roka, příliš nespoléhejte na cestovní pojištění, které máte uzavřeno ke své platební kartě. Je levné a lákavé, ale bohužel vám v nouzi příliš nepomůže. Jsou však i světlé výjimky, tou je například ČSOB. Správnou volbou je pro vás připojištění u některé z komerčních pojišťoven. Ať už máte vybavení svoje nebo využíváte služeb půjčovny lyží, určitě dohlédněte na to, abyste dostali potvrzení o seřízení vázání.

Alpenferein jako záruka kvality

Pokud však do hor vyrážíte nebo cestujete, pravidelně, pak vám kromě spolehlivého servisu lyží doporučujeme Alpenverein – Alpský klub s pobočkami i v České republice, který nabízí za velmi zajímavé peníze roční pojištění formou členství v klubu. Alpenverein poskytuje zdaleka nejkomplexnější podporu v případě téměř jakékoliv nepříznivé události, která vás jen může napadnout. Alpenverein zároveň řeší již nastítěný problém s většinou nepojistitelných sportů.

Ať už na své cesty za sněhem zvolíte jakékoliv pojištění, dobře si zjistěte, co obsahuje a jaké jsou podmínky pojistného plnění. Na závěr vám přejeme pohodové ježdění bez nehod, úrazů a ztrátách na majetku.