Topíme úsporně krbem na dřevo

Rozhodli jste se už pro topení tuhými palivy a váháte teď, jak ho realizovat? Je důležité vzít v úvahu několik faktorů. Důležité jsou vaše prostorové možnosti. Krby jsou prostorově náročnější než krbová kamna, navíc vyžadují obestavbu především z hlediska požární bezpečnosti. Kamna jsou na druhou stranu poměrně skladná, s tím samozřejmě také souvisí způsob přikládání a výkon. Velmi důležité je také rozhodnout se, zda budete topit teplovzdušnou vložkou nebo kamny či zvolíte variantu topidla s tepelným výměníkem, která je sice dražší, nicméně vám ušetří spoustu starostí a zejména nepořádku.

Velký rozdíl mezi kamny a krbovou vložkou je v tom, že do krbové vložky je možné přikládat samozřejmě z přední strany přes prosklená dvířka nebo také ze zadní strany, kde mohou být prosklená nebo plná dvířka. Tím se eliminuje prach, saze a také kouř v obytné místnosti, přikládat tak můžete z technické místnosti, chodby nebo dokonce zvenku, záleží na tom, jaké možnosti poskytuje váš dům. To u krbových kamen udělat nemůžete, zde jsou pouze jedna dvířka zepředu, kterými se do kamen přikládá, zadní strana je potom u zdi.

Chcete-li krby nebo kamna používat jako primární zdroj tepla, určitě si zvolte teplovodní variantu. Od teplovzdušné se liší tím, že obsahují tepelný výměník, zde dochází ohřátým vzduchem k ohřevu topné vody, která proudí do radiátorů nebo podlahového topení a je schopná vytopit i rozsáhlejší prostory. Topení tuhými palivy je ekologické a zároveň ekonomické. Díky moderním technologiím dochází stále ke zdokonalování procesu hoření a větší úspoře paliva při poskytnutí maximálního výkonu. Rozhodněte se i vy pro krby nebo kamna podle vašich konkrétních potřeb a požadavků a užijte si skvělou atmosféru, kterou vám nabídne otevřený oheň ve vašem interiéru.