Jak vybrat správné kopačky?

1831_SOCC_COMMS_MessiPDP_D2

Fotbalista potřebuje správně zvolit fotbalovou obuv – kopačky, které mu dopřejí maximální pohodlí při hře, a nebude během hry omezován. Kopačky jsou nejdražším vybavením každého hráče, proto by se výběr kopaček neměl podcenit. Hlavním kritériem při výběru kopaček je povrch, na kterém se budou kopačky používat. Na měkké a mokré povrchy jsou určené kolíky, na suché a tvrdé povrchy lisovky a turfy, na umělé povrchy turfy a na halový povrch sálovky. Dalším kritériem pro výběr kopaček je materiál, ze kterého jsou kopačky vyrobeny. A posledním důležitým prvkem, jak dobře vybrat kopačky je zvolit správnou velikost.

Podrážka kopaček

Výrobci sportovního vybavení nabízí kopačky určené pro měkké, tvrdé, přírodní nebo umělé povrchy a halový povrch.  Podle druhu povrchu mají kopačky své specifické označení, které najdete u každého našeho produkt.

Lisovky – FG, HG, AG – kopačky určené převážně na trávu jsou základním vybavením každého fotbalisty. Kopačky jsou s lisovanými špunty, proto se jim říká Lisovky. Rozložení špuntů na kopačce je určeno výrobcem a každý volí jiný způsob rozložení.

Kolíky – SG – kopačky s výměnnými kolíky, které je možné libovolně měnit kovovými nebo plastovými šroubovacími kolíky. Kopačky jsou vhodné pro měkké povrchy, především morkou a rozbahněnou trávu.

Turfy – TF – se hodí na všechny tvrdší povrchy a umělou trávu. Díky členitému vzorku podrážky, vám turfy pomohou udržovat stabilitu.

kopacky_na_umelou_travu

Sálovky – IN – určené na futsal a sálový fotbal. Hladká podrážka je vybavená technologií, aby bota nedělala stopy na podlaze a neklouzala.

V těch nejčastěji používaných si udělejte jasno touto tabulkou:

označení kategorie povrch vlastnost
SG soft ground kolíky měkký povrch optimální záběr na měkkém a velmi měkkém nebo podmáčeném povrchu
FG firm ground lisovky pevný povrch univerzální použití na tvrdém i měkčím povrchu a přírodní trávě
HG hard ground lisovky tvrdý povrch komfort, tlumení a odolnost vůči oděru, pro suchý a velmi tvrdý povrch a škváru
AG artificial ground lisovky umělá tráva zesílená konstrukce pro vyšší odolnost na náročném povrchu umělé trávy
TF turf turfy umělý povrch tvrdý travnatý a umělý povrch, škvára
IN indoor sálovky sálový povrch zaručuje přilnavost a stabilitu na každém halovém povrchu