Pivovar Zubr již 142 let vaří pivo tradičním způsobem

Již tento pátek, 25. dubna, vypuknou v prostorách pivovaru Zubr narozeninové oslavy. Pivovar v tento den oslaví spolu se všemi příznivci a fanoušky piva Zubr 142 let svého fungování, a proto i prvních 142 příchozích dostane pivo zdarma. Brány pivovaru se otevřou v 15:30 a akce bude v 16:00 hodin zahájena narozeninovým přípitkem, který zároveň otevře letošní pivovarskou sezónu. Pro všechny účastníky je připraven hudební a zábavný program, bohaté občerstvení a 5 druhů piv za jednotnou cenu 20 Kč. Vstup je bezplatný.

Pivovar Zubr od roku 1872 vaří v Přerově pivo klasickým způsobem, tzn. podle starých receptur a z převážně regionálních surovin. Ječmeny z Moravy dávají díky svým parametrům a půdním podmínkám jedny z nejkvalitnějších sladů v České republice. „Používáme chmel i z tršické oblasti, konkrétně se jedná o odrůdu Poloraný žatecký červeňák, které se mimochodem na Moravě velmi dobře daří. Tato odrůda typicky českého chmele dává pivu krásné chmelové aroma, které těžko hledáte v zahraničních chmelech,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru. Podle ní je proto tento chmel považován za nejkvalitnější a tedy i nejdražší na světě.

Další stěžejní ingrediencí při vaření piva je voda. Tu pivovar odebírá z tovačovského jezera, které splňuje přísné parametry kojenecké vody. „Podobně jako voda, i všechny ostatní používané suroviny jsou pod velmi přísnou kvalitativní kontrolou,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru. Ročně pivovar uvaří cca 240.000 hektolitrů piva a točeného Zubra mohou milovníci pivního moku ochutnat nejen na střední Moravě, kde se pivo Zubr čepuje z více než 1500 píp, ale i dalších tuzemských regionech či v zahraničí.

Pivovar Zubr má dokonce svoji produkci pivovarských kvasnic, které pocházejí z vlastního kvasničného kmene, speciálně určeného pro spodní kvašení piva. I na narozeninových oslavách budou moci všichni zúčastnění ochutnat pět druhů piv z produkce pivovaru, z nichž některé budou na pípu dovedeny speciálním zařízením, tzv. pivovodem, který sem pivo dopraví přímo z ležáckých tanků.

Narozeninové oslavy jsou po Zubrfestu další veřejnou akcí, která se koná v prostorách pivovaru. „Narozeniny Zubra jsou významnou událostí pro náš pivovar i celé město Přerov.  Proto je chceme slavit společně se všemi, kdo mají naše pivo rádi, a zahájit tak novou tradici oslav v našem pivovaru,“ říká Tomáš Pluháček a dodává „Chtěli bychom pivovar více zpřístupnit veřejnosti. Již loňský Zubrfest, který byl vůbec první akcí tohoto druhu pořádanou v našich venkovních prostorách, přivítala veřejnost s velkým nadšením. Věříme proto, že se i naše narozeninové pivní slavnosti stanou pro všechny příznivce piva Zubr stejnou kultovní akcí jako Zubrfest, který se i letos bude konat v prostorách pivovaru.“

Narozeniny pivovar_zubr_plakat

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. V loňském roce získala značka ZUBR Gold ocenění Absolutní vítěz mezi všemi značkami na soutěži Zlatý pohár Pivex 2013 a obhájila tak ocenění z předešlého roku.