Výcvikové obojky pro psa: Jak pomáhají a jsou bezpečné?

Nepatříte zrovna ke zkušeným kynologům a obáváte se, jak zvládnete výchovu psa? Nechcete, aby vám to krásné štěňátko přerostlo přes hlavu. Nebo jste výchovu nezvládli a nyní se to snažíte napravit? Pomůže vám elektronický výcvikový obojek pro psy – oceníte ho vy i vaši mazlíčci.

Jsou krásní, chlupatí a milí. Mazlíte se s nimi a občas je podrobíte snaze o výcvik. Jenže pak se vymkne kontrole a pejsek utíká, neposlouchá. Nevěste hlavu, nejste sami. Je celá řada pejskařů, i těch hodně zkušených, kterým se nedaří psa přimět, aby je poslechl. A pomineme dnes diskuzi o tom, kde se stala chyba, protože většinou je problém někde v nás – jsme málo důslední, nedáváme jasné a konkrétní povely… Zaměřme se ale na to, jak chybu napravit.

Elektronické obojky psu neškodí

Poslední dobou jsou stále oblíbenější elektronické výcvikové obojky, které celá řada majitelů psů využívá jako efektivní výcvikovou pomůcku. Je třeba zdůraznit, že používání elektronických obojků pro psy není týrání – jde o bezpečné a prověřené nástroje, které pomáhají vašeho psa vychovat.

Jak elektronické výcvikové obojky psů fungují? Představme si situaci, že jdete s pejskem na procházku v lese, pustíte ho na volno a on chytí stopu – v takovém okamžiku přestane vnímat, jediné co pro něho existuje je pach zvěře, za kterou se rozeběhne. Voláte „k noze“, ale bez výsledku. Pes běží dál. Vyhrožujete, křičíte. Neúspěšně.

Pokud by váš pes měl elektronický obojek, rychle by se k vám vrátil, protože byste ho upozornili a na dálku pokárali. Nejprve je vždy vhodné prostřednictvím elektronického obojku použít zvukový signál. Když pes neuposlechne, přejdete na vibrační, popřípadě na elektrostatický impulz, který rozhodně psa upozorní, že se takto neposlušně chovat nemá.

Elektronické obojky a zkušenosti chovatelů

Výcvikové obojky založené na zvukových, vibračních i elektrostatických impulzech jsou zcela bezpečné a praxe ukazuje, že jsou také velmi úspěšné. „Můj dvouletý labrador vůbec neposlouchal. V lese se často zabíhal a vůbec nereagoval na povely. Pořídili jsme mu elektronický obojek a byli překvapeni, jak skvěle funguje. Pomohl nám naučit psa poslouchat a v současné době se při procházkách obejdeme i bez něho,“ svěřila se čtyřicetiletá Marta.

Mezi milovníky a chovateli psů je v různých diskuzích probírána možnost zneužití obojků k týrání psů. Zde je na místě připomenutí rčení „kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde“. Impulsy, které elektronický obojek vydává, nejsou bolestivé. Fungují spíš na bázi překvapení, kdy se pes lekne. Pes si rychle navykne, jaké chování je nevhodné a pak už stačí používat například jen zvukové upozornění.

Velmi brzy si totiž dokáže spojit zvukový impuls s následnou vibrací či elektronickými impulsy. Výsledkem používání elektronických obojků pro výcvik je vychovaný pes, který poslouchá svého majitele. Spokojeny jsou pak obě strany – pes, který dostává na procházce volno, i majitel, jenž se nemusí obávat zaběhnutí neposlušného psa.