Krb – zelený zdroj tepla

Někomu se může zdát zbytečné přemýšlet o vytápění na jaře, nicméně každý, kdo staví nebo se chystá stavět dům, by měl o vytápění přemýšlet, aby mu stavbu správně přizpůsobil. Systém vytápění je důležitá součást každého domu, a je proto třeba mu věnovat náležitou pozornost. Nejprve je zapotřebí se rozhodnout, jak budete topení realizovat právě vy, možností je celá řada od elektrických kotlů a infrazářičů, přes plynové vytápění až po tuhá paliva. Spočítejte si nejprve, co se vám nejvíce vyplatí. Velkou roli hrají bezpochyby také pořizovací náklady, vše je třeba řádně propočítat. Nicméně mohu vám prozradit, že velmi dobře vychází topení krby.

Tuhá paliva patří totiž k levnějším a ekologičtějším palivům, navíc tak získáte absolutně nezávislý zdroj tepla. Krby se vyrábí v mnoha různých provedeních, můžete vybírat podle velikosti, výkonu nebo účinnosti. Nejprve byste se však měli rozhodnout, zda budete chtít teplovzdušný krb, který ohřívá vzduch a ten potom rozvádí po domácnosti, nebo zda zvolíte raději teplovodní krb. Teplovodní krby mají tu výhodu, že topením v krbové vložce se ohřívá voda v tepelném výměníku a ta je potom rozvedena do jednotlivých radiátorů nebo podlahového topení a tudy topí.

Pokud vytvoříte v krbu víc tepla než dokážete aktuálně spotřebovat, ukládá se teplo do akumulační nádrže, ta po nahřátí udržuje teplo i tři dny, takže můžete třeba druhý den čerpat teplo z nádrže a nemusíte stále topit v krbu. Pro větší pohodlí a pořádek v domácnosti jsou krby vybaveny uzavřenou krbovou vložkou s prosklenými dvířky, nejste tedy ochuzeni o pohled do ohně a přitom nemáte doma žádný nepořádek. Rozhodněte se i vy pro moderní krby, které vám nabídnou čisté, ekologické a zároveň úsporné řešení vašeho otopného systému.