Pracovní deska do kuchyně

Pokud se chystáte pořídit si novou kuchyň nebo chcete jen vyměnit pracovní desku v kuchyni, stojíte před důležitým rozhodnutím. Pracovní kuchyňská deska je základem kuchyně a její nejpoužívanější částí, měla by tedy něco vydržet. V prvé řadě je třeba si dobře rozmyslet, z jakého materiálu má pracovní deska být. Volba by se měla odvíjet především od zvyklostí a intenzity kuchyňských prací.

Dalšími kritérii výběru je její hygienická nezávadnost, odolnost proti otěru, teplu, mechanickému a chemickému poškození a samozřejmě co nejsnadnější údržba. Na trhu je velký výběr pracovních desek, k dostání jsou desky dřevotřískové s laminátovým povrchem, dřevěné, z umělých pryskyřic a přírodního kamene, koupit je možno i desky nerezové či korkové.

Při výběru pracovní desky hraje důležitou roli i barva. Barevné provedení a struktura pracovní desky totiž mohou zdůraznit či potlačit celkovou atmosféru kuchyně, ovlivňují vnímání velikosti a tvaru ploch. Navíc barvy působí na psychiku a také na světlo. Padne-li volba na tmavou nebo na matný povrch, je nutno počítat se zvýšenými nároky na osvětlení.

Pracovní desky z laminované dřevotřísky

Ekonomicky nejvýhodnějším řešením jsou pracovní desky z laminované dřevotřísky, které splňují všechny základní požadavky, tedy snadnou čistitelnost, hygienickou nezávadnost, odolnost proti horkým povrchům, vodě a mastnotě. Snesou i poměrně velké mechanické namáhání a vysoké teploty. Naopak nevydrží, stejně jako žádný jiný povrch, krájení přímo na desce.

Pracovní desky z přírodních materiálů dřevo a kámen

Kuchyňské pracovní desky však mohou být vyrobeny i z ryze přírodních materiálů. Dřevo působí útulným dojmem, ale jedná se o „živý“ materiál, a tak je třeba počítat s tím, že neustále pracuje. Aby kuchyňská pracovní deska ze dřeva plnila svůj účel, musí být z kvalitního, dobře vysušeného dřeva a s povrchovou úpravou, která zaručí nenasákavost. Do kuchyně je ideální dřevo tlakově impregnované epoxidovými pryskyřicemi, které navždy odstraní právě nasákavost. Nejvhodnější jsou pro pracovní desky buk a dub, ze kterých vyrábí i nábytek.

Materiálem, který skvěle vynikne především na kuchyni vyrobené z masivu, je přírodní kámen. Nejvhodnější je žula. Je tvrdá, odolná, má dlouhou životnost, snáší dobře vysoké teploty, takže na ni bez obav lze postavit horký hrnec, a nevadí jí voda. Na dotek je však studená. Kvůli křehkosti musí mít minimální tloušťku čtyři centimetry.

Pracovní desky z umělého kamene

V posledních letech si získávají oblibu pracovní desky z minerálně plastových kompozitů neboli umělého kamene. Jedná se o atraktivní, hladký a na dotek příjemný materiál, který se vyrábí spojením mletého přírodního kamene s akrylátem. Mezi jeho přednosti patří trvanlivost, odolnost proti nárazu, ale i bakteriím a plísním, dále stálobarevnost, nehořlavost a dlouhá životnost. Z tohoto materiálu se vyrábí i dřezy a umyvadla ve velkém množství barevných variant. Díky dokonalé hladkosti se tento materiál velmi dobře udržuje a čistí, případné poškození se jednoduše opraví přebroušením a vyleštěním běžnými prostředky.