Průvodce častými onemocněními zubů

Zuby. Zdají se tvrdé a odolné a to také jsou, pokud je s nimi dobře zacházeno. I tak se ovšem mohou objevit různé projevy nemocí, které často bývají velmi nepříjemné a bolestivé. Co vše může naše zuby potkat a jak se proti tomu bránit?

Zubní kaz

Zubní kaz, jinak také známý jako narušení zubní skloviny, poškozuje tkáň zubu. Toto infekční onemocnění nemusí být nijak závažné a většina lidí se ve svém životě s nějakým tím zubním kazem i potýkala. Příčinou jeho vzniku může být více. Zpravidla se ovšem jedná o špatnou ústní hygienu a stravovací návyky. Zubní kaz vzniká v případě, že jsou zuby delší dobu vystaveny plaku, který je plný bakterií, živících se mimo jiné z cukrů. To je také důvod, proč je cukr pro zuby nezdravý.

Zubnímu kazu může být vystaven každý, ale pravdou je, že děti a starší lidé jsou k jeho tvorbě více náchylní.

Proti zubnímu kazu je v zásadě jednoduchá prevence a to zbavovat se zubního plaku pravidelně. Vhodná je v tomto případě pasta na zuby s fluoridem. Správná zubní hygiena je základem v boji nejen proti zubnímu kazu, ale i jiným onemocněním zubů.

Zánět dásní

Bakteriální infekce způsobené plakem, který útočí na dásně a vazy, které udržují zuby na svém místě je ve své rané fázi známá jako zánět dásní. Ten může pokročit až do nebezpečné parodontózy. Zánět se projevuje zčervenáním dásně, otokem a bolestí. Snadno dochází k poranění takové dásně a následnému krvácení.

V ohrožení jsou všichni, i když zvýšené riziko vzniku zánětu je možné při kouření, stresu (oslabuje imunitní systém), cukrovce a také ve vyšším věku. Ženy mohou být ke vzniku zánětu náchylnější v těhotenství.

Zánět dásní může být nepříjemný, ale parodontóza je mnohem závažnější onemocnění. Proto je důležité, i při náznaku zánětu navštívit lékaře. Prevencí je důkladná ústní hygiena.

Parodontóza

Jak již bylo řečeno, předchází ji zánět dásní, který je na rozdíl od parodontózy mnohem lépe léčitelný. Parodontóza jinak také parodontitida je bakteriální zánět podpůrných tkání zubu. Při napadení dochází k destrukci vaziva přiléhajícího k zubu a k rozkladu kostěného lůžka. Tělo se tímto infekci brání, avšak následkem se zuby uvolňují, rozestupují a nakonec může dojít i k jejich vypadnutí. Hlavními projevy jsou ustupující dásně, krvácení a silný zápach z úst. Avšak bolest tuto nemoc zpravidla nedoprovází. Parodontóza je proto často dlouho neléčená, čímž se léčba znesnadňuje a prodlužuje.