Zázračný nápoj jménem Rooibos

Co vás zahřeje v chladném počasí lépe než šálek horkého nápoje? Právě v sychravém období je dobré vsadit na nejrůznější čaje a čajové směsi, které umí nejen zahřát, ale i povzbudit tělo a ducha. Navíc jsou o mnoho zdravější než káva.

Pokud máte rádi kvalitu, tak by u vás doma určitě neměly chybět sypané čaje, které jsou sice náročnější na přípravu než čaje v sáčku, ale zato mají opravdovější chuť. Rooibos patří mezi jeden z nejpopulárnějších. Nejenže má lahodnou chuť, zároveň je přírodním zdrojem mnoha vitamínů, stopových prvků a působí jako antioxidant. Jeho nespornou výhodou je to, že neobsahuje kofein, ale přitom má povzbudivý účinek.

Kde se bere rooibos

Rooibos se připravuje z keře s názvem čajovníkovec kapský. Jak už jeho název napovídá, roste pouze v Kapské oblasti Jihoafrické republiky. Také byl po dlouhou dobu známý jen tady a do zbytku světla se rozšířil až počátkem minulého století.

Pro výrobu čaje se používá téměř celá nadzemní část keře. Ta se seká a řeže na drobné části a poté se nechává fermentovat neboli sušit v kupkách na slunci. Právě při procesu fermentace získává svoji typickou červenou barvu. Můžeme se ale rovněž setkat se zeleným rooibosem, který neprochází fermentací a tudíž neoxiduje do měděné barvy.

Právě proto, že se rooibos nepřipravuje z čajovníku, mnozí odborníci ho za čaj nepovažují. Přesto je označován jako čajová specialita a řadí se mezi takzvané nečaje.

 

Blahodárný čajový nápoj

Nápoj rooibos má velmi pozitivní vliv na zdraví. Díky tomu, že obsahuje spoustu prospěšných látek, působí proti alergiím či onemocněním kůže. Pomáhá proti civilizačním chorobám, stresu, úzkosti, nespavosti či podráždění. Prospívá našemu trávení a posiluje imunitu. Protože neobsahuje kofein, mohou ho pít lidé s vysokým krevním tlakem, těhotné ženy a děti.

Kromě čistého rooibosu můžete sehnat i různé ochucené směsi. Zvláště aromatizovaný červený rooibos se těší velké popularitě. Už tak skvělá chuť červeného rooibosu výborně harmonizuje s dalšími složkami, jako je ovoce, bylinky, pomerančová kůra, mandle nebo nejrůznější druhy koření.