Jak fungují web servery?

Přemýšleli jste někdy o mechanismech, které vám umožnily číst tuto webovou stránku? Pokud vás zajímají procesy, které vám umožňují surfovat po internetu, pak čtěte dál a dozvíte se víc.

Základní proces

Řekněme, že sedíte u počítače a surfujte na webu. Někdo vám dá tip na zajímavou internetovou stránku. Zadáte tuto stránku do adresního řádku prohlížeče a po stisknutí klávesy enter se vám požadovaná stránka zobrazí. Jak k tomu došlo? Váš prohlížeč právě vytvořil připojení k webovému serveru, požádal ho o výše uvedenou stránku a dostal ho.

Podrobnějším rozborem zjistíme, že prohlížeč rozdělil URL na tři části:

  • Protokol („http“)
  • Název serveru („www.kancelarskestroje.cz“)
  • Název souboru („web-server.htm“)

Prohlížeč požádal nejdříve jiný server o překlad jména serveru „www.kancelarskestroje.cz“ na IP adresu, která se používá pro připojení k počítači serveru. Prohlížeč pak tvořil připojení k serveru na dané IP adrese. Podle protokolu http pak poslal prohlížeč žádost serveru o soubor „http://www.kancelarskestroje.cz/servery-ibm.htm.“ Server pak poslal HTML text prohlížeči, který jej přečetl a zobrazil na obrazovce počítače.

Internetová síť

Internet je obrovská sbírka milionů počítačů, notebooků a tabletů, které jsou spojeny dohromady v počítačové síti umožňující všem komunikovat mezi sebou navzájem. Obecně platí, že všechny počítače na internetu lze rozdělit na dva typy: servery a klienty. Počítače poskytující služby (jako jsou webové servery a servery FTP) jsou nazývány servery. Počítače, které se používají pro připojení k těmto službám, se nazývají klienti.

Komunikace na internetu může probíhat díky IP adresám, které přidělují každému počítači jedinečnou adresu. Typická IP adresa vypadá takto: 216.27.61.137. Čtyři čísla v IP adrese jsou tzv. oktety, protože mohou nabývat hodnot mezi 0 a 255. Pokud jde o komunikaci na internetu je, IP adresa je vše, co potřebujete pro připojení k serveru.

Sada doménových serverů (DNS) překládá názvy domén na čitelné IP adresy. Tyto servery jsou jednoduché databáze, které obsahují názvy domén s příslušnými IP adresami a jsou rozděleny po celém Internetu.

Protokoly a porty

V komunikaci na internetu hají důležitou roli také porty, které umožňují připojení k jednotlivým službám na serverech. Každá ze známých služeb má číslo portu, které je jí obvykle přiděleno. Jakmile je klient připojen ke službě na konkrétním portu, využívá ke komunikaci určitého protokolu. Protokoly definují způsob komunikace mezi klientem a serverem.

Bezpečnost serverů

Software pro servery může být docela jednoduchý, k provozu jednoduchých serverů stačí zhruba 500 řádků kódu. Většina serverů umožňuje také zabezpečení komunikaci a povoluje přístup pouze po zadání uživatelského jména a hesla. Pokročilejší servery jsou schopny přenos dat šifrovat, což je důležité při přenosu citlivých dat jako jsou například čísla kreditních karet.