Jak zavlažovat zahradu? Pomohou zavlažovací systémy a čerpadla

Při rostoucích cenách vodného a stočného je úsporné zavlažování zahrady velkou starostí snad každého zahrádkáře. Dnes se o závlahy starají zavlažovací systémy a zahradní čerpadla.

Nejvhodnější druh zavlažování závisí na velikosti zahrady, zdroji vody i typu zahrady (zeleninová, okrasná). Ideální je vlastní zdroj vody nebo alespoň zásobník vody dešťové. Volit můžete mezi automatickým závlahovým systémem nebo povrchovým rozvodem.

Jaké čerpadlo vybrat?

Srdcem povrchového zavlažovacího rozvodu jsou kvalitní zahradní čerpadla. Protože se ponorná čerpadla ponořují do vody, rozhoduje v první fázi výběru čerpadla kvalita vody – vybíráme čerpadlo buď na čistou vodu, nebo kalové čerpadlo. Při výběru je dalším rozhodujícím faktorem výtlačná výška (převýšení mezi hladinou čerpané kapaliny a místem, kam se voda dopravuje) a množství dopravené tekutiny.

Dalšími hledisky může být, jak často budeme potřebovat vodu čerpat, cenová dostupnost apod. Z nabídky ponorných čerpadel si můžete vybírat odstředivá na čistou vodu nebo kalová na vodu znečištěnou, vřetenová, elektromagnetická vibrační či sudová.

Odstředivá čerpadla

Odstředivá čerpadla je možné použít pro čerpání ze studní nebo vrtů bez omezení hloubky, na pitnou nebo čistou užitkovou vodu, vyprazdňování jezírek a bazénů, pro fontány a jiné odčerpávání v domácnostech a zahradách, domácí vodárny rodinných domů a chat, pro postřik a zavlažování zahrádek. Pro čerpání závlahové vody ze sudů a nádrží lze použít nejmenší ponorná čerpadla s plochým dnem.

Kalová čerpadla

Konstrukce těchto čerpadel umožňuje jejich použití při čerpání kapalin s obsahem nečistot různé velikosti. Kalová čerpadla je možné použít na čerpání špinavé vody z praček, sprch a dřezů umístěných ve sklepních částech domů do kanalizace, vyčerpávání zaplavených sklepů. Nesmíte je použít pro čerpání splaškové vody. K tomu však poslouží odstředivá kalová čerpadla s řezacím zařízením (s noži).

Vřetenová čerpadla

Jejich předností je velká výtlačná výška. Toto čerpadlo využijete při čerpání z větších hloubek než 8 metrů. Vhodné je pro pitnou i čistou užitkovou vodu, studny, domácí vodárny, pro zavlažování zahrady apod.

Vibrační čerpadla

Elektromagnetická vibrační čerpadla mají místo elektromotoru elektromagnet, který podle frekvence střídavého napětí v rozvodu elektřiny přitahuje ocelovou kotvu uloženou v gumě a vhání vodu do potrubí. Jejich předností je dopravní výška až 40 m, nedostatkem choulostivost na vniknutí nečistot, malý maximální průtok a omezená doba provozu. Jsou vhodná pro čerpání pitné a čisté užitkové vody ze studny.

Sudová čerpadla

Sudová čerpadla jsou určena k čerpání kapalin například z transportních sudů a kontejnerů. Chataři, chalupáři a zahrádkáři využijí sudové čerpadlo především pro vyčerpávání čistých kapalin ze sudů (dešťové vody k zálivce) popřípadě znečištěné vody z jímek.

Kdy zavlažovat

Chytrým řešením je připojit systém zavlažování na automatický časovač, který se o trávník postará i v době, kdy se vám to nehodí. Zavlažování spustí v předem určený čas, a v den, který si sami vyberete. Zavlažování trávníku je nejlepší zpravidla brzy ráno nebo v podvečer, kdy je odpařování díky nízké teplotě nejmenší. Kruhové a oscilační postřikovače můžete nasměrovat přesně tam, kam je potřeba, takže využívají vodu mnohem efektivněji. To se při průměrné roční spotřebě 360 litrů vody na zálivku 1 m2 trávníku vyplatí. Zbytečnému kropení účinně zabrání čidlo půdní vlhkosti nebo dešťový senzor.