Samotným srdcem projektoru je jeho nová lampa

Zařízení s příznačným názvem „projektor“ zná řada z nás už od základní školy. Na stěny anebo tabule nám projektory promítaly příklady z matematiky, chemické rovnice a vzorce, zadání z češtiny, ale i nepříliš oblíbené zadání úkolů na doma nebo spoustu dalších sdělení a oznámení. Projektory v dnešní době však nejsou doménou jenom školních učeben, ale také některých z domácností. S jejich pomocí lze totiž proměnit obývák v multikino a okouzlit tak příjemnou dámskou návštěvu nebo partu přátel. Avšak projektor by neplnil funkci, pro kterou byl primárně sestrojen nebýt jedné podstatné součástky, lampy.

Lampa tvoří samotné srdce projektoru a na jejím výběru bychom si měli dát opravdu důkladně záležet. Jednou z prvních věcí je zamířit do té správné kamenné prodejny nebo klienty ověřeného internetového e-shopu. Jestliže si nebudete vědět s výběrem konkrétní lampy rady, může vám pomoci personál nebo si můžete informace načerpat na webu výrobce. Samotný projektor a lampa do něj ale určitě nepatří mezi levnou a finančně zanedbatelnou záležitost. Z tohoto důvodu si dejte na jeho bezchybném výběru i následné údržbě opravdu záležet.

A jelikož jsme již výše zmínili údržbu, pak je záhodno sdělit, jakým způsobem je ideální o zakoupený projektor pečovat. Dnešní moderní modely už nějakou speciální údržbu zpravidla nepotřebují. Je však ideální umístit je do volného prostranství s cirkulací vzduchu. V případě opačném by se mohla lampa projektoru, nebo projektor přehřát a tím zkrátka znehodnotit.

Vhodné je taky čas od času vyměnit prachové filtry vašeho projektoru nebo odstranit prachové částečky z jeho povrchu. To jednoduše provedete za pomocí nádoby se stlačeným vzduchem anebo speciálním papírem pro čištění objektivů. Využít samozřejmě též můžete obyčejný navlhčený hadřík, který by však neměl za žádných okolností přijít do styku s chemickými přípravky. Jedině tak je možno prodloužit životnost nejen lampy, ale též celého projektoru o několik týdnů či měsíců.