Jak vybrat správnou kulmu na vlasy

Pomocí kulmy se dají vytvořit bohaté zvlněné účesy s množstvím kudrlinek a vlasových prstýnků.  Podle jakých kritérií je tedy kulmu nutno vybírat, aby se nám podařilo vytvořit účes podle našich představ?

Mezi hlavní parametry, které je při nákupu kulmy zohlednit, patří průměr a povrch kulmovací plochy, nastavení teploty kulmy, teplotní rozsah a rychlost ohřevu. Také délka a ohebnost kabelu jsou důležité, zrovna tak jako snadnost ovládání kulmy a výběr nástavce.

Výběr kulmy

Průměr kulmy je rozhodující pro velikost vlasových kroužků nebo prstýnků. Pokud chcete vytvořit účes s drobnými prstýnky, stačí kulma na vlasy s menším průměrem, naopak pro větší kroužky je nutná kulma s větším průměrem.

Moderní kulmy mají keramický a turmalínový povrch. Díky keramickému povrchu dochází k rozložení teploty na celou plochu, takže na pracovní ploše nejsou místa s nízkými a vysokými teplotními výkyvy. Turmalínové kulmy jsou zase schopny zabránit krepatění vlasů.

Důležité jsou také násady a nástavce kulmy, se kterými pak lze kreativně vytvářet nejrůznější účesy.  Nejčastěji se používají spirály pro prstýnkové účesy,  krepovače  na jemné vlny, kulmovací kleště pro tvorbu různých druhů vln a nástavce pro kartáčování vlasů.

Důležitou roli při výběru také hraje nastavení teploty a rychlost dosažení provozní teploty. Kvalitnější typy kulem mají LCD displej pro digitální nastavení požadované teploty, případně světelný indikátor teplotního tepelného stavu. Nezbytná je tepelná pojistka, která zabraňuje zničení kulmy při opakovaném zapnutí. Zapomenout nelze také na ergonomické provedení kulmy, které ovlivňuje pohodlnost ovládání kulmy.

Jak postupovat při kulmování

Pokud budete chtít vytvořit účes plný objemu, tak je vhodné vlasy před natočením na kulmu vyfoukat v předklonu. Vlasy musí být před kulmováním naprosto suché a je vhodné je ošetřit ochranným přípravkem proti působení tepla a krepatění. Kulmování začněte od spodních vlasů, pak přichyťte horní vlasy pomocí skřipce a postupně uvolňujte jednotlivé vrstvy vlasů. Po dokončení nečesejte navlněné vlasy hřebenem, ale pouze je prohrábněte prsty.

Pak zasuňte koneček každého pramene vlasů mezi válec a kleště kulmy a navíjejte jej po celé délce kulmy. Po vytvoření vlny můžete kleště uvolnit a pramen vlasů vyjmout. Natočením pramene vlasů kolem prstu před vychladnutím získají vlny delší tvarovou stálost. Vlnky pak jemně přestříkejte tužícím lakem na vlasy.

Údržba kulmy a bezpečnost při kulmování

Po použití otřete kulmu pomocí čistého vlhkého hadříku a pak ji osušte suchou utěrkou. Pro bezpečnost při práci s kulmou je nutno si uvědomit, že kulma dosahuje při nejvyšším nastavení více jak dvě stě stupňů Celsia a je tedy nutné zacházet s kulmou velmi opatrně, aby nedošlo k popálení pokožky na hlavě. Po ukončení práce je nutno rozpálenou kulmu odkládat na nehořlavé podložky, aby nedošlo k poškození nábytku nebo dokonce požáru.