Stavba pohodlného krbu

Chcete-li vaši domácnost vyplnit příjemně hřejivým teplem krbu, je třeba vybudovat celý systém vytápění. Topili-li jste dosud plynem nebo elektřinou, budete potřebovat nejen samotné topidlo v podobě krbu nebo krbových kamen, ale dále také kvalitní kouřovod, který spojí topidlo s komínem, a potom také komín. Nejprve se budeme věnovat samotnému zdroji tepla. Topidlem bývá nejčastěji krb nebo také krbová kamna. Jak vybrat ten nejlepší krb? Je to do značné míry otázka vkusu, stavba krbu vyžaduje vybrat krbovou vložku, u které záleží především na výkonu, výhřevnosti a účinnosti spalování. Důležité jsou také rozměry krbové vložky, protože podle nich potom budete vybírat krbovou obestavbu.

Jak už jsme nakousli, stavba krbu vyžaduje také krbovou obestavbu, která tvoří vnější obal krbové vložky. Krbové obestavby mohou nabývat libovolných tvarů i rozměrů, většinou jsou složeny z přírodních materiálů, které mají skvělé tepelné vlastnosti a navíc dobře vypadají. Je pouze na vás, zda se rozhodnete pro nenápadnou obestavbu, kdy je krb zastavěn ve stěně a nezasahuje do interiéru, klasickou obestavbu s krbovou římsou nebo moderní 3D krb, který zasahuje výrazně do prostoru interiéru, kde vytváří originální estetický doplněk.

Vzhled krbu samozřejmě pomáhá doladit také krbová vložka, záleží totiž na jejím provedení, zda je vybavena standardním prosklením pouze z přední strany nebo zda je prosklena vícenásobně. Velmi oblíbené jsou průhledové krbové vložky, které mají prosklenou přední a zadní stěnu. Tyto vložky se hodí zejména všude tam, kde chcete částečně oddělit dvě místnosti, z obou bude skvěle vidět do krbu a krb vytvoří přirozený a přitom stylový předěl.

S krbovými kamny je to podobné, stačí si vybrat vhodný model podle výkonu a zároveň vzhledu a můžete vytápět. Navštivte internetového prodejce krbů a příslušenství Krby-stavba.cz, kde naleznete krbové vložky i obestavby rozmanitých typů, krbová kamna, komíny, kouřovody a vše ostatní, co budete k vybudování otopné soustavy na tuhá paliva potřebovat.