Elegantní krbová kamna

V dřívějších dobách bylo topení dřevem jediný způsob vytápění. Krby byly moderní na hradech, ne však mezi prostým lidem. Obyčejní lidé doma topili v pecích nebo kachlových kamnech, kde se zároveň také vařilo a peklo. Dnes už se pece téměř nestaví a pro každého krb také není vhodný. Nejuniverzálnějším topidlem na tuhá paliva jsou krbová kamna. Ta jsou jako zdroj tepla pro domácnosti stále častěji využívána. Jak se postupně plyn i elektřina stále zdražují, přibývá lidí, kteří chtějí ušetřit, a tak volí alternativní způsob vytápění – tuhá paliva.

Vybrat ta pravá krbová kamna není jednoduché, protože dnešní nabídka je opravdu velmi rozsáhlá. Záleží především na vašich konkrétních požadavcích. Zejména je důležité, jak velký prostor potřebujete krbovými kamny vytápět, podle toho se řídí výběr výkonu, a také velikost krbových kamen. Můžete vybírat ze dvou základních typů krbových kamen. Pokud nevytápíte pouze místnost, ve které jsou krbová kamna umístěna, je třeba teplo nějakým způsobem rozvádět do ostatních místností, k tomu slouží dva systémy, které byly během let vyvinuty.

Tím prvním je vytápění horkým vzduchem. Teplovzdušná krbová kamna fungují tak, že jakmile zatopíte, krbová kamna ohřejí vzduch, který stoupá nahoru a je pomocí teplovzdušných rozvodů přiváděn do dalších místností, které takto vytápí. Druhý typ krbových kamen využívá vodní systém. Krbová kamna s tepelným výměníkem tak obsahují ještě oproti běžné konstrukci navíc nádrž na vodu. Samotné vytápění probíhá tak, že topením v krbových kamnech ohřejete vzduch, ten proudí do výměníku, kde ohřívá vodu. Teplá voda je rozváděna teplovodními rozvody do ostatních místností, které vytápí prostřednictvím radiátorů. Vyberte si tedy, zda chcete váš dům, chatu nebo chalupu vytápět sice pohodlně, ale draze nebo zda zvolíte úspornou a ekologickou cestu topením tuhými palivy.