Jedinečný krb s výjimečným výkonem

Topení je velmi důležité především v zimě, proto byste si měli rozmyslet, jakou soustavu zvolíte. Plyn i elektřina jsou poměrně drahé nejen na provoz, ale také co se týká pořizovacích nákladů, proto doporučujeme všem, kteří chtějí ušetřit, aby se zaměřili raději na tuhá paliva. Zde máte několik možností počínaje kotlem až po interiérový krb.

Chcete-li z hořícího ohně něco mít, spolehněte se na krb. Pokud se vám nechce platit za profesionální stavbu krbu, můžete jej postavit sami. Je však třeba dodržet správný postup, aby byl krb funkční a bezpečný. Před samotnou stavbou je třeba upravit podlahu pod a okolo krbu, vzhledem k požární bezpečnosti je nejvhodnější použít dlažbu. Myslete přitom také na nosnost podlahy pod krbem. Dále je třeba krb řádně izolovat, k tomu se požívají kalcium-silikátové desky, kterými se obloží stěny krbu.

Při stavbě je třeba myslet také na odvětrávací otvory, které posléze budou krýt krbové mřížky. Důležitá část krbové obestavby je pod krbovou vložkou, po osazení vložky je třeba nastavit správně výšku nožiček vložky. Jakmile je usazená krbová vložka, je důležité osadit vložku kouřovodem pro odvod spalin z krbové vložky do komínu, ten zajistí potřebnou účinnost spalování paliva v krbové vložce. K napojení do komínu budete potřebovat ocelové nebo nerezové kouřovody, nejdůležitější jsou klapka, žebrovaná trubka a koleno. Kouřovod je třeba nasadit na krbovou vložku a jednotlivé díly utěsnit kamnářským tmelem.

Máte-li hotovo, můžete zkusit v krbové vložce poprvé rozdělat oheň a provést zkušební zátop. Pokud vše funguje, jak má, můžete se pustit do stavby sopouchu, který zakrývá kouřovod vedoucí z krbové vložky do komínu, použijte opět kalcium-silikátové desky. Pro začištění je třeba nejprve krb zbavit prachu a nečistot, potom nanést kamnářskou maltu, na ní perlinku a po zaschnutí se obestavba dohladka začistí a můžete nanášet finální vrstvu jemné kamnářské omítky.