Kalová čerpadla – charakteristika, druhy a použití

Dalo by se říci, že kalová čerpadla odvádí ze všech možných čerpadel tu nejšpinavější práci. Slouží k čerpání znečištěné vody například ze septiků, jímek, zaplavených sklepů a podobně. Dokážou si poradit s velkým obsahem nečistot i s mechanickými částicemi, které takové mohou obsahovat. Při výběru kalového čerpadla je třeba znát míru a způsob znečištění vody. Jedině tak můžete vybrat čerpadlo, které se nebude ucpávat.

Výběr kalového čerpadla

Při výběru kalového čerpadla je třeba k dosažení jeho požadované životnosti a vlastností zohlednit charakter a koncentraci v čerpané vodě obsaženého znečištění, proto výrobci pro různá použití nabízejí vhodná konstrukční řešení. Pokud se jedná o přečerpávání dlouhovláknitých nečistot je nasnadě použít čerpadlo s mělnícím zařízením. Pokud dlouhovláknité nečistoty přítomny nejsou, můžete vybírat z normálních kalových čerpadel.

Dále se soustřeďte podle následujících parametrů.

Koncentrace znečištění

Charakter znečištění může být různý a je podle toho třeba kalová čerpadla vybírat. Pro orientaci vám může pomoci následující přehled:

Normální znečištění – nesedimentovaná dešťová voda obsahující nečistoty, průsaková voda ve sklepě atp.

Zvýšené znečištění – husté suspenze připomínající krupicovou kaši – platí do hustoty stanovené výrobcem, aby se nepřehříval motor.

Při výběru čerpadla je nutno vzít v úvahu ještě max. velikost nečistot, kterou udává výrobce jako průchodnost. Jedná se o hodnotu průměru největšího kulového předmětu, který může projít oběžným kolem čerpadla nebo sacím sítem čerpadla.

Jak působí na čerpadlo

Abrazivně – písek, vápenné mléko, kal z broušení.

Neabrazivně – spadané listí, fekálie.

Druhy kalových čerpadel

Kalová čerpadla vybíráme ze tří typů na základě zjištění podle předchozích parametrů.

Ponorná odstředivá kalová čerpadla – jejich konstrukce umožňuje jejich trvalé ponoření a použití při čerpání kapalin s obsahem nečistot různé velikosti. Některé typy jsou vybaveny vířičem, který při čerpání míchá obsah nádrže a tím zamezuje usazování nečistot.

Oběžné kolo typu „VORTEX“ používané v kalových čerpadlech vytváří před sebou rotující množství vody, které vytvoří vodní vír. Z tohoto důvodu jsou často označována také jako „vírová“. Jejich výhoda je minimalizace vzniku zanesení kalového čerpadla, vhodnost při vyšším obsahu písku v čerpané vodě a velká průchodnost, nevýhodou je nižší účinnost.

Použití: Pitná voda, čistá užitková voda, znečištěná voda, čerpání vody ze studní, bazénů, sudů, čerpání špinavé vody z praček, sprch a dřezů umístěných ve sklepních částech domů do kanalizace, vyčerpávání zaplavených sklepů. Nesmí se použít pro čerpání splaškové vody.

Ponorná odstředivá kalová čerpadla s řezacím zařízením (s noži) – jejich konstrukce umožňuje jejich trvalé ponoření a použití při čerpání kapalin s obsahem nečistot různé velikosti včetně dlouhovláknitých (funkci řezacího zařízení lze přirovnat k mixéru).

Ponorná odstředivá kalová čerpadla s mělnícím zařízením (s drtičem) – jejich konstrukce umožňuje jejich trvalé ponoření a použití při čerpání kapalin s obsahem nečistot různé velikosti včetně dlouhovláknitých (funkci mělnícího zařízení lze přirovnat k mlýnku na maso).

Použití pro obě výše zmíněná čerpadla: Zejména pro čerpání splaškové vody ze septiků a žump, čerpání vody ze studní, bazénů, sudů, sklepů.

Ponorná čerpadla chlazená čerpanou kapalinou nemusí být celá ponořena, při chlazení okolní kapalinou ano.