Němcova selská mlékárna Radonice slaví 20 let

Na den přesně uplyne 8. prosince dvacet let, kdy se na Němcově selské mlékárně Radonice stočil první litr mléka. Od té doby se počet výrobků, které mlékárna vyrábí, rozrostl na současných dvacet. Ty jsou přímo distribuovány k zákazníkům pomocí rozvozových vozů služby Mléko z farmy, kterou farmáři Stanislav Němec a Jan Miller spustili v roce 2010. Za dvacet let činnosti se na farmě zpracovalo kolem 40 milionů litrů mléka a vyrobilo například 5.500 tun balkánského sýra.

„Od roku 1994 jsme se zaměřili na výrobu balkánského sýra a postupně získali zhruba 20 až 25 procentní podíl na trhu. Po nátlaku ze strany obchodních řetězců na ceny a marže a nerovném boji o místo v regálech s velkými producenty jsme se rozhodli odejít z řetězců a nabízet své výrobky přímo koncovým zákazníkům z rozvozových aut,“ popisuje příběh mlékárny její majitel Stanislav Němec.

Mléko z farmy začalo v roce 2010 s nabídkou čtyř výrobků, v současné době je jich více než 20. V  loňském roce nově přibyly pařené sýry, letos zmrzlina a vejce. V provozu je 68 stálých rozvozových tras s 1750 prodejními zastávkami a týdně je obslouženo zhruba 15 tisíc zákazníků. Do projektu Mléko z farmy mlékárna během čtyř let investovala více než 10 milionů korun.

Dohled nad provozem celé mlékárny od nového roku plně přebere Tomáš Němec, syn současného majitele. „Jsem rád, že v rodinném hospodaření bude pokračovat můj syn a tradice tak zůstane zachována i po další generaci. Já se soustředím na naše další podnikatelské aktivity,“ upřesňuje plány Stanislav Němec.

Rodina Němcova se rovněž od roku 1990 na přilehlé farmě věnuje rostlinné výrobě, čímž navazuje na dlouhou tradici rodinného hospodaření, která byla započata již v 17. století. Rozloha farmy se z původních 27 ha rozrostla na současných 820 ha. Další součást byznysu tvoří developerská výstavba. V letech 2008 – 2010 byl realizován projekt Domy Radonice a v současné době je v běhu projekt Pozemky Veleň, kde by mělo vyrůst 65 rodinných domů s veškerou infrastrukturou včetně parku a dětského hřiště.

 

Němcova selská mlékárna Radonice v číslech

  •  Celkový objem zpracovaného mléka (1994-2014): 40 mil. litrů
  • Celkový objem vyrobeného balkánského sýra (1994-2014) – 5.500 tun
  • Současný počet výrobků: 20 (+ speciální sezónní nabídky)
  • Nejprodávanější výrobek: selské mléko

 

Mléko z farmy je společným projektem farmářů Ing. Jana Millera a Ing. Stanislava Němce, kteří za něj osobně a nezprostředkovaně ručí svými jmény. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni se mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích je za přísných hygienických parametrů zpracováno na konečné výrobky a pomocí vlastních aut distribuováno ke spotřebitelům. Další mléko pochází ze soukromých farem rodiny Brodských z Nehvizd, Roubíčkových ze Staré Boleslavi a pana Strnada z Rostoklat. V roce 2013 získala Němcova selská mlékárna Radonice ocenění nadace Comenius „Českých 100 nejlepších“ v oblasti „Zemědělství a potravinářství“, roce 2014 se stala Vodafone firmou roku Středočeského kraje.