Zimní počasí je tu a pár dní i vydrží

Mrazy nakonec nebudou tak silné, jak se ještě minulý týden předpokládalo, ale zimní ráz počasí ve všech polohách převládne po celý tento týden. V noci bude hodně záležet na množství oblačnosti, té by mělo být během týdne éně na východě území než směrem k západu a proto tam budou mrazy o poznání silnější než na zbytku území, kde je bude zmírňovat velká oblačnost, v úterý večer a v noci na středu zejména na západě i sněhové srážky. Dnes v Čechách na celém území napadl sníh, utvořila se slabá sněhová pokrývka většinou od 2 do 8cm, nejvíce sněžilo ráno a dopoledne. Srážky od severu ustávají a dojde i k ubývání oblačnosti.

Zimní počasí zatím neustoupí, jen nebude nijak extrémní

Mráz zeslábne na Nový Rok

Silnější mrazy a hlavně trvalé mrazy ve všech polohách očekáváme do prvního lednového dne, bude se jednat tedy o ledové dny s teplotou zápornou. Na západě Čech může dojít k vzestupu teploty na 0°C už ve středu a ve čtvrtek, na zbytku území by měly teploty zůstat celý den záporné. V pátek poprvé vystoupí v nejnižších polohách na +2°C. Kolem bodu mrazu se budou pohybovat i v sobotu, poté se zřejmě slabě ochladí a to po přechodu studené fronty od SZ, která přinese další srážky, opět čistě ve formě sněžení. Sněhová pokrývka bude v nižších polohách přes den odtávat jen částečně a tam, kde leží více než 3cm sněhu, měla by se udržet. Tvořit se bude od večera vždy ale náledí a zmrazky, od pátku na četných místech.

Předpověď počasí na první dny Nového roku:

V pondělí bude zataženo a v Čechách od SZ sněžení, jinde srážky místy. Odpoledne ustávání srážek a od sever ubývání oblačnosti.

Minima: -5 až -9°C, na SV -12°C
Maxima: -7 až -3°C
Vítr: SZ/S 2-7m/s
Srážky: 0-5cm, Krušné hory 3-12cm
Pravděpodobnost: 85%

V úterý bude polojasno, od SZ oblačno až zataženo a na západě odpoledne občas sněžení.

Minima: -9 až -13°C, na sněhu -15°C
Maxima: -9 až -5°C
Vítr: S/SZ 1-5m/s
Srážky: 0-3cm
Pravděpodobnost: 30%

Ve středu bude v Čechách velká oblačnost, místy slabé sněžení. Na zbytku území skoro jasno až polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy. Během dne ubývání oblačnosti i v Čechách.

Minima: -4 až -8°C, na SV/V -7 až -12°C
Maxima: -6 až -2°C, na Z 0°C

Ve čtvrtek předpokládáme skoro jasno, ráno a dopoledne možnost výskytu mrznoucích mlh.

Minima: -7 až -11°C
Maxima: -1 až +3°C

V pátek bude polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy. Od SZ přibývání oblačnosti a déšť nebo smíšené srážky, ojediněle i mrznoucí déšť.

Minima: -2 až -6°C, oteplování
Maxima: -1 až +3°C


Od soboty do pondělí bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Na frontách zataženo a přechodně srážky četnější. Srážky budou opět převážně sněhové, v nejnižších polohách odpoledne i smíšené.

Minima: -1 až -5°C, postupně -3 až -8°C
Maxima: -3 až +2°C

 

Šťastný Nový rok 2015 přeje společnost Meteo Aktuality všem, kteří zamíří na naše různé stránky a kteří budou číst kdekoli naše aktuality o počasí.

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.