Péče o vlnité vlasy

Přírodní lokny působí krásně žensky, ale mnoho žen s přirozeně vlnitými vlasy je z nich nešťastných a nejraději by si přálo mít rovné vlasy, což je velká škoda. Správným stylingem a péčí se neposlušné vlny dají zkrotit a zašmodrchané kudrliny se promění v zrovna tak krásné přírodní lokny.

Správná péče je to nejdůležitější, co krásné lokny potřebují. Ve srovnání s rovnými vlasy ji vyžadují také více. Díky své hrubé struktuře totiž ztrácí hodně vyživujících látek a maz z pokožky hlavy se nedostane na konečky vlnitých vlasů tak snadno. Vlnité vlasy jsou proto obecně sušší a křehčí a mají tendenci se třepit. Horní vrstva šupinek, tzv. kutikula, obalující vlas v důsledku zakřivení vlasů odstává, místo aby s vlasem splývala. Světlo se tedy nemá od čeho odrážet a vlasy vypadají matně a nezdravě.

Výživné látky pro vlnité vlasy

Přírodní lokny proto potřebují především hydrataci a vyživující oleje. Obzvlášť oblíbené jsou hydratační šampóny s aloe vera nebo olivovým olejem. Používat se dají také šampóny na suché a zničené vlasy nebo přímo určené na vlnité vlasy. Vlasy si nemyjte příliš často, stačí jednou či dvakrát za týden. Šamponujte je pouze u hlavy, celou délku vlasů přitom nechte volně splývat dolů – kadeře se tolik nezacuchají a nepolámou a při smývání šamponu dostanou svou dávku vyživujících látek i konečky.

Při každém mytí vlasů používejte kondicionér nebo balzám na suché a zničené vlasy, který uhladí kutikulu, a jednou či dvakrát za deset dní si dopřejte i pečující masku. Jakákoli oplachová vlasová kosmetika se musí vždy důkladně opláchnout, přitom táhněte ruku od kořínků ke konečkům, abyste pěkně uzavřely kutikulu. Vlasy tím získají na lesku, budou více chráněny před vnějšími vlivy a nebudou se tak třepit. Ačkoli se ovšem říká, že péči o vlnité vlasy nemůžete přehnat, i zde platí, že všeho s mírou. Dejte proto pozor: Příliš olejnatých a výživných kúr nemusí vaše lokny zkrášlit, oleje se mohou usazovat na povrchu jednotlivých vlasů, čímž prameny ztrácí svou pružnost a místo toho pak jen matné lokny visí povadle dolů.

Mytí vlnitých vlasů

Vlnité vlasy nikdy netřete ručníkem, jen byste tím opět zdrsnily jejich strukturu. Místo toho je opatrně rozčešte řídkým hřebenem, když je na nich ještě kondicionér, a po úplném umytí je pouze zabalte do turbanu z ručníku a počkejte, až se do něj vsákne přebytečná vlhkost z vašich vlasů.

Lokny nechte uschnout nejlépe jen tak a už nepoužívejte hřeben ani kartáč, jen suché vlasy pročešte a upravte svými prsty. Pokud musíte sáhnout po fénu, tak volte stupeň se studenějším vzduchem, aby se prameny tak nevysušovaly, a vždy používejte difusér.

Na noc byste své lokny měly svazovat. Dobré je, rozdělit je přitom do dvou copů – vlasy z horní a postranních částí hlavy a vlasy z dolní části hlavy. Povlak na polštář je lepší mít ze saténu než z bavlny, jelikož ta opět zhoršuje strukturu vlasů.

Podpora vlnitých účesů

Pokud máte pocit, že máte pěkné vlasy jen jeden den a druhý vám u hlavy zplihnou, používejte kondicionér ve spreji neboli dvoufázový kondicionér. Ten se používá do umytých vlhkých vlasů dále od hlavy a už se nesmývá. Krásně regeneruje a lze použít i do suchých vlasů, když potřebujete oživit vlnitý účes. Vlasová kosmetika na podporu vln je dnes široce k dispozici. Patří mezi ně především krémy a spreje na vlnité vlasy, které dokážou lokny zafixovat i oživit. Vlny se ale dají upravit i pěnami nebo lakem na vlasy a samozřejmě pomocí velkých natáček.

Pokud jste to ještě neudělaly, nechte si svoje kadeře stupňovitě sestříhat, aby lépe vynikly. A dávejte přitom pozor na to, aby váš kadeřník používal vždy jen nůžky speciálně určené na vlnité vlasy. Uvidíte, že vaše vlnité vlasy vám budou závidět všichni.