Teplé počasí postupně skončí

V dalších dnech postupně skončí současné velmi teplé počasí a teploty budou zvolna klesat. Zpočátku období je nutné čekat teplejší počasí a srážky dešťové nebo smíšené i v horských polohách, ale na konci týdne by měla zavládnout od vyšších poloh pravá zima. Do nížin se pravá zima zatím nedostane, ale podle předběžných odhadů by mělo v příštím týdnu pokračovat ochlazování, do střední Evropě se totiž začne dostávat studený vzduch od S/SV, což by znamenalo postupně výskyt celodenních mrazů i v nížinách a při vlhčím počasí i sněžení – právě toto současné modelové prognózy předpokládají.

„Jaro v lednu“ je už pryč

Včera a také minulou sobotu teplot překračovaly na četných místech 10°C, padla řada teplotních rekordů. Připomeňme si stručně maximální teploty v sobotu 10.1.2015: „Ústí nad Labem – Vaňov 16.8°C, Doksany 16.7°C, Kobylí 16.5°C, Brod nad Dyjí a Dyjákovice 16.4°C“. Dále také včerejší maximální teploty, tj. maxima 13.1.2015: „Byňov a Dobřichovice 14.0°C, České Budějovice a Brandýs nad Labem 13.8°C, Tuhaň 13.5°C“.

Teplotám nad 10°C a maximálním rekordům odzvoní, od zítřka se bude den za dnem ochlazovat

Dobrou zprávou pro milovníky zimního počasí a především pro majitele a provozovatele lyžařských středisek je, že se zimní ráz počasí vrátí, do hor už velmi brzo. I v případě absence srážek bude možné od víkendu uměle zasněžovat sjezdovky. Současné model ale předpokládají, že i přírodního sněhu se zejména nejvyšší horské partie dočkají. Ve druhé polovině období, tj. od konce týdne, by mělo přibývat na našem území srážkové činnosti a srážky budou již ve všech polohách převážně sněhové, na horách by mohlo napadnout během období neděle až úterý kolem 25cm nového sněhu, jsou to ale velmi předběžné odhady, které je nutné brát zatím orientačně, jedná se jen o interpretaci současných modelových prognóz.

Výhled na týden:

St 14.1.: oblačno déšť+sníh, min. 6/2/-2°C, max. 5/9°C

Čt 15.1.: oblačno, min. +1/-3°C, max. 3/7°C

Pá 16.1.: oblačno déšť, min. +2/-2°C, max. 2/6°C

So 17.1.: oblačno déšť+sníh, min. +2/-2°C, max. 1/5°C

Ne 18.1.: zataženo sníh, min. +2/-2°C, max. 0/4°C

Po 19.1.: zataženo sníh, min. +2/-2°C, max. -1/+3°C

Út 20.1.: oblačno sníh, min. -1/-5°C, max. +2/-2°C

St 21.1.: oblačno sl.sněžení, min. -2/-6°C, max. +1/-3°C

Výhled počasí v Evropě

V dalším týdnu se bude nad SV Evropou udržovat stále mrazivý vzduch. Tato část území by se měla během následujícího týdne i nadále prochlazovat a „jazyk“ studeného vzduchu bude postupně pronikat do střední Evropy, pakliže se nezmění rozložení tlakových útvarů nad Evropou a tím cirkulace vzduchových hmot. I přesto bude celý S/SV Evropy v následujících dnech teplotně nadprůměrný, v ČR čekáme teplotně průměrné počasí s tím, že tepleji bude na východě. Vlivem stále se udržující rozsáhlé anticyklony je možno čekat výrazný podprůměr srážek v celé východní a jihovýchodní Evropě. Naopak převahu srážek na Z/SZ Evropy a částečně v Evropě jižní či střední. Alpy by se měly dočkat za stejné období, které je uvedeno výše ve vztahu k našim horským oblastem, podle současných propočtů až 100cm nového sněhu.

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.