Toužíte po klidném spánku? Vyzkoušejte Feng Shui.

Spánek je pro každého z nás neoddělitelná součást života. Proto je značně důležité věnovat pozornost místu, kde pravidelně usínáme a zda by nás zde nemohlo něco vyrušovat. To že se po probuzení necítíme ve své kůži, máme špatný pocit a nemáme ponětí čím to může být, má své příčiny, které vám pomůžeme odbourat. Tradiční čínské učení Feng Shui vám pomůže udělat z vaší ložnice oázu klidu, harmonie a pozitivní energie.

Pořádek, čistota a vzdušnost

Vaše ložnice by měla být jako symbol Jin – klidná, tichá a měkká.  Vzdušnost zaručí neustálé proudění pozitivní energie. Proto také čím méně nábytku v ložnici budete mít, tím lépe uděláte.

 

 Naplňujte účel ložnice

Ložnice je vaše svatyň, která vás má ochraňovat před vnější negací, stresem z práce, neposlušnými dětmi, ale zároveň také místo, kde načerpáte energii, nemusíte nic řešit a naberete síly do dalšího dne. Udržujte tedy ložnici jako místo, které je určeno zejména pro odpočinek, regeneraci těla, uzdravení z nemocí a osvěžení mysli.

 

Volba barvy dle Feng Shui

Na harmonický a klidný spánek mají výrazný podíl také barvy. Ke kvalitnímu odpočinku jsou doporučené tlumené odstíny béžové, šedé, modré, zelené či světle hnědé. Výbornou volbou je také fialková nebo světle růžová, což je také výtečná volba, když vybíráte ložní povlečení. Naopak výrazné, zářivé nebo světlé barvy sice dokážou podpořit vaši aktivitu a hodí se tak do pracoven nebo denních místností, ale spánek mohou výrazně narušit.

 

Volba postele dle Feng Shui

Druh postele

Okolo vašeho těla by měl být dostatečný prostor k proudění energie. Doporučenou postelí je tedy taková, pod kterou budete mít volný prostor. Čím větší prosto bude mezi vaší postelí a zemí, tím lépe. Zkuste se tedy vyhnout nízké posteli nebo posteli s přihrádkami, což je nejhorší možná varianta.

 Postel a její umístění

Umístění postele hraje ve Feng Shui významnou roli. Měla by být umístěna tak, aby vaše hlava byla a abyste měli dostatečný přehled o oknech a dveřích. Dodá vám to patřičný pocit vnitřního klidu. Zásadním pravidlem je postel neumisťovat naproti dveřím! Zde totiž proudí síla Jang, která by vám mohla významně narušovat harmonický spánek. Naopak k proudění pozitivní energie je důležitý volný prostor po stranách okolo postele.

Postel a umístění dle světových stran

Dle Feng Shui je při umístění postele důležitá její orientace podle světových stran. A to zejména směr vaší hlavy. Jako nejhorší umístění se uvádí orientace na severovýchod a na jih, přičemž tohle umístění může způsobit až noční můry a děsy. Lenost, únavu, ztrátu motivace a životní rovnováhy vám může přinést jihozápad. Naopak optimismus, klid a kreativitu vám může dodat  orientace na sever, východ, západ a jihovýchod.

 

Odstraňte negativní elementy

Možná by jste to neřekli, ale spánek vám nemusí narušit pouze výše uvedené příčiny, ale také špatné rozmístění nábytku, dekorace či doplňků o kterých by jste na první pohled neřekli, že mohou vyvolávat negativní energii. Nyní vám představíme předměty, kterým by se vaše ložnice měla vyhnout jelikož by mohly mít nepříznivý dopad na pozitivní energii.

 

  1. Fotografiím a obrazům s lidmi, jelikož osoby vás budou v noci sledovat, což by mohlo být nepříjemné
  2. Obrazům se smutnou či strašidelnou tématikou(hořící dům, temné zákoutí apod.)
  3. Otevřeným dveřím a dvířkámod nábytku
  4. Zrcadluv odrazném poli postele (směřující k posteli), protože symbolizuje vstup někoho dalšího do vašeho vztahu s partnerem (bere schopnost koncentrace a soustředění)
  5. Pracovním archům a velkým hromadám knih, která vám rovněž nedovolí klidně usnout
  6. Dalším odrazným plochám a elektronice s negativním zářením (TV, monitor, počítač, apod.)
  7. Motivy vodyči postavené akvárium v ložnici, jelikož přináší finanční ztráty a krádeže
  8. Hranám nábytku, ostrým rohům a dekoracím orientovaných k vaší posteli