Znáte těchto 6 slavných sportovních pohárů ?

Nemusíte být velkým sportovním fanouškem, abyste v médiích nepostřehli alespoň jedenkrát některou z těchto legendárních trofejí. Tyto sportovní poháry jsou ztělesněním a ikonou napříč celému sportovnímu odvětví. Zajímá vás jejich historie a zajímavosti? Čtěte dál.

1. Stanleyho pohár

A začneme jednou z těch nejlegendárnějších. Stanleyho pohár je cena, která se každoročně uděluje vítězi NHL. Již v roce 1892 ji věnoval vítěznému klubu amatérských hokejových klubů kanadský guvernér Lord Stanley. Právem se tedy řadí mezi nejstarší a nejznámější sportovní ceny na světě. Následně se pak v roce 1915 dohodly dvě profesionální organizace National Hockey Association (NHA) a Pacific Coast Hockey Association (PCHA), že jejich vítězové budou svádět boj o tuhle trofej. Za oficiální mistrovskou trofej, začal být považován v roce 1926. Pověry vypráví, že v roce 1896 zavedli hráči Winnipegu Victorias slavnou tradici pití šampaňského přímo ze sportovního poháru. Dalším zvykem pak je, že žádný hráč se trofeje nesmí dotknout dříve, než ji vyhraje. Pokud by se vám někdy podařilo Stanleyho pohár vyhrát, budete s ním moct strávit jeden den.

  2. Vince Lombardi Trophy

Evropští sportovní fanoušci nyní možná krčí rameny s výrazem na tváři –  Co to je? Pro nadšence amerického fotbalu je však tahle cena, která se předává vítězi soutěže NFL  legendou. Ve světe, kde jsou sportovní ceny stejně tak komplikované jako ženy, je design této trofeje příjemnou změnou. Trofej je předávána při velkém finále zvaném SuperBowl, jenž jen v USA považován za ,,národní svátek,,. Na rozdíl od jiných sportovních cen, je tato každoročně ponechána vítězi a její výroba trvá 4 měsíce.

3. Pohár pro vítěze anglické Premier League

Tohle skvostné dílo pochází z dílny královských klenotníků Asprey z Londýna. Tato 25 kilová cena vyrobená ze stříbra zlomila srdce už spoustě fotbalistů anglické fotbalové ligy Premier League. Mezi takové se může řadit i trenér Arsene Wenger, jenž v roce 2004 dokázal se svým týmem vyhrát ligu bez jediné porážky a na počest byla mu a jeho týmu vyrobena zvláštní pozlacená verze – jeho slzy v očích mluvily za vše. Design této trofeje je opravdu jedinečný. Je založen na třech lvech – symbolech anglického fotbalu, při čemž dva z nich pohár drží a třetí ji povznáší nahoru k nebi. Krása.

 

 4. NBA trofej Larryho O´Briena

Vznik poháru pro nejlepší basketbalový tým zámořské soutěže NBA se pohybuje okolo roku 1977. Design poháru zobrazuje moment, kdy basketbalový míč padá do koše. Každého fotografa jistě potěší její ozařující lesk, který je zapříčiněn obsahem 24 karátového zlata. Právem se jí tedy  mezi odborníky přezdívá Opera v Sydney mezi poháry. Symbolizuje přirozenou rivalitu mezi soupeři, která ke sportu neodmyslitelně patří.

 

 5. Trofej pro vítěze Davis CUP

Tahle trofej pro vítěze tenisového ,,mistroství světa,, je nám v Česku z posledních let důvěrně známá. Mimo to, že můžeme být hrdí na to, že  tenisté Berdych, Štěpánek a spol. zapsali Českou Republiku do sportovní historie jako vítěze, jenž svůj triumf dokázal obhájit i následující rok, tak se také stali držitely jedné z největších a nejtěžších sportovních cen na světě. Tato tenisová trofej je vysoká 110 cm a šířka v obvodu dosahuje  107 cm. Tady se tedy hodí upozornění pro všechny fotografy, kteří plánují vyfotit vítěze s pohárem – vemte si široký objektiv.

 

 6.  Světový pohár FIFA

Historie trofeje určené pro nejlepší fotbalový národ na světe má dvojí identitu. V roce 1930 byla uvedena Jules Rimet Trophy, která byla věnována vítězům pouze do roku 1970. Pří dalším mistrovství v roce 1974 ji vystřídala podoba s jednoznačným názvem FIFA World Cup Trophy a při slavnostních ceremoniálech ji můžeme vidět do dnes. Co se asi honilo v hlavě Diegu Maradonovi při památném momentu v roce 1986 na mistrovství světa v Anglii, když vsítil gól volejbalovým způsobem – rukou. Pravděpodobně moc dobře věděl, jak cenou trofej má na dosah. Fotbalový pohár FIFA World Cup Trophy je totiž vyrobený z 16-ti karátového zlata a malachitu. Je 36 cm vysoká a váží 5 kg. Jeho umělecká podoba zvýrazňuje dva fotbalisty triumfálně držící planetu Zemi. Přemýšleli jste nad jeho hodnotou? Ta je nevyčíslitelná – někteří ji odhadují  až na 10,000,000 $.