Efektní krbové vložky přináší úsporné vytápění

Že jsou tuhá paliva na vytápění v současné době nejvýhodnější, o tom jste už asi něco slyšeli. Chcete k tomu vědět víc? Tak podívejte, je to jednoduché, protože při spalování tuhých paliv vzniká velmi málo škodlivých emisí, které potom jdou do ovzduší, je topení tuhými palivy považováno za ekologické. Má to i další důvod, díky nízké spotřebě paliva není třeba hromadit tolik dřeva. Navíc jde o obnovitelný zdroj energie.

Ceny dřeva nejsou v porovnání s plynem příliš vysoko, takže topení tuhými palivy je považováno rovněž za ekonomické. Pokud jste se rozhodli, že i vy chcete vytápění interiéru realizovat krby či krbovými kamny, zbývá vybrat to nejvhodnější topidlo. To je v dnešní době velmi složité. Ze všech stran se na nás valí reklamy, které propagují samé úžasné a neodolatelné nabídky, takže vybrat si mezi nimi tu, která je pro váš konkrétní případ nejlepší, může být složité. Nejste-li právě znalci krbů, navštivte internetový obchod Krby-stavba.cz, kde najdete širokou nabídku nejrůznějších druhů krbů a krbových kamen.

Do menších interiérů se lépe hodí kompaktní krbová kamna, která nezaberou mnoho místa. Pokud však prostorem šetřit nemusíte, vyberte si raději krb. Základ krbu tvoří krbová vložka. Krbové vložky se vyrábějí ve dvou provedeních jako teplovzdušné a teplovodní. V teplovzdušných krbových vložkách se ohřívá vzduch, který je potom rozváděn dál, aby vytápěl další místnosti. Problém je v tom, že u ústí teplovzdušných rozvodů dochází ke znečištění zdi sazemi, které se horkým vzduchem přenáší z krbu.

Proto byla vyvinuta druhá varianta – teplovodní krbové vložky. V těch se ohřívá voda, která ústí do radiátorů, takže žádný nepořádek neroznáší. Může být napojena do radiátorů či do bojleru a může se tak používat k vytápění nebo vody na mytí. I malý krb či krbová kamna dokáží vytopit poměrně rozsáhlé prostory. Záleží pouze na výkonu a účinnosti konkrétní krbové vložky.