Jaro se pomalu blíží

Počasí v dalších dnech už nebude v nižších nadmořských výškách v žádném případě a ve středních nadmořských výškách převážně připomínat zimu. Na horách ovšem ještě setrvají výborné sněhové podmínky a tak všichni, kteří si ještě chtějí užít v letošní zimní části roku zimních sportů mají možnost vyrazit na hory, což je v současných týdnech kdy probíhají v ČR postupně jarní prázdniny vhodné. Počasí dalších dnů bude postupně připomínat tzv. před jarní období. Nebude už se jednat většinou o tak studené počasí, ale zároveň nemůžeme čekat pravé jarní teploty, tj. teploty na 15°C či teploty této hodnotě se blížící na četných místech ČR. Občas dojde zajisté ke krátkodobé změně cirkulace a nastane mírné ochlazení s tím, že se ráno budou většinou objevovat mírné mrazy, záviset budou na množství oblačnosti, které bude značně proměnlivé. V oblasti front očekáváme velkou oblačnost a srážky, jinak oblačno a místy přeháňky a v přechodných výběžcích tlakové výše naopak až slunečno.

Střídavé počasí v západním proudění

Další sedmidenní období bude ve znamení střídání jednotlivých frontálních vln v převážně chladném západním proudění s přechodnými výběžky tlakové výše. V překladu do předpovědi počasí to znamená převládající oblačné počasí místy se srážkami, které bude občas přerušeno zataženým počasím s četnějšími srážkami na frontách a občas naopak slunečným počasím ve výběžku tlakové výše. Frontální vlny budou v západním proudění postupovat rychle a protože se bude jednat většinou o studené fronty, budou mír úzký oblačný a srážkový pás, proto deštivé počasí nebude panovat dlouho, stejně jako to pěkné. Srážek tedy nestačí spadnout mnoho, i když srážková činnost bude poměrně častá. V současné době se objevují trvalé srážky na JV/V našeho území v důsledku částečného vlivu tlakové níže se středem nad Itálií, která se bude vyplňovat. Za ní se do střední Evropy rozšíří hřeben vyššího tlaku vzduchu a proto můžeme očekávat zejména závěr týdne slunečný až polojasný bez srážek.

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.