Jak vyměnit olej v autě?

Jak vyměnit olej v autě?

Vypustit olej

První se musíme zbavit starého oleje. To udělátě za pomocí vypouštěcího šroubu, který je umístěn na dne olejové vany motoru. U větších aut by to mělo jít bez problémů. Pokud jste ale majitely malých autíček, tak můžete mít problém s přístupem k danému místu. V takovém případě najedtě na vyvýšenou rampu.

 

Výměna filtru

Pokud už měníte olej, tak by bylo přínosné, rovnou vyměnit také olejový  filtr. Ten musíte nejprve odšrubovat. Jakmile se vám to povede, tak si dejte záležet na důkladném vyčištění místa, do kterého je zasunut. Použijte třeba obyčejný hadr. Následně můžete namontovat nový filtr a opět pořádně dotáhněte klíčem.

 

Nový olej

Jakmile zvládnete tuhle část. Nejhorší máte za sebou. Nyní už stačí filtr namontovat a připevnit šroub. Nyní přichází na řadu provozní kapaliny – nový olej. Nezapomeňte důkladně zavřít olejovou vanu pomocí víčka a máte splněno. Tešíme se na viděnou zase u dalších 10.000 kilometrů J

 

Zahřátí motoru

Nepsaným pravidlem je, že výměna oleje by měla probíhat s mírně zahřátým motorem. Je to tak, jako když měníte jiné náhradní díly do auta. Ideální tedy je, když olej začnete vyměnovat po jízdě a necháte auto pár minut chladnout. Následně tedy uvolníte vypouštěcí šroub – za pomoci vhodného klíče. Vemte si ale nejdřív nějakou větší nádobu, do které bude daný olej vypouštět. Jakmile šroub povolíte, můžete je odšrubovat, klidně i ručně a vypouštění může začít.

 

Jednou za čas je potřeba, aby jste vašemu motorovému miláčkovi vyměnily olej. Není to věc, kvůli které by jste museli utrácet peníze v drahém servisu. Bohatě vám postačí součásti, které má každý eshop s autodíly. Bude vám stačit, když se budete držet následujícíh kroků, které tady popíšeme a zvládnete to hravě i kdyby jste byly vysoká, vyvinutá blondýna. Výměna se nesmí podceňovat – olej hraje důležitou roli. Dle obecného pravidla je doporučeno vyměnit olej po 10.000 najetých kilometrech.