Kupujete ojeté vozidlo? Dbejte o jeho servis

Investice, tedy finance

Pokud si koupíte auto a nedáte si určitou tkz. bokem pro každý případ, tak si můžete koledovat o velké nepřijemnosti. Finanční rezerva při nákupu je opravdu velmi důležitá, pokud chcete předejít následným komplikacím spojených s opotřebovanými součástkami. Odborníci tvrdí, že uživately běžného automobilu by mohlo stačit do rezervy okolo 15-20 tisíc. Značně levně oproti konkurenci vás vyjdou náhradní díly Škoda. Pokud vaše první kroky nepovedou na kontrolu do servisu. Měli by jste vyměnit alespoň olej, jehož stáří v autě se nedá vypočítat

Brzdový systém

Pokud tedy už měníte olej, je doporučené rovnou vyměnit i olejový filtr. Jestli má vaše ojetina motor s řemenovým rozvodem, tak se doporučuje nejen vyměnit řemen ale také rozvody.  Nabízí se také výměna vodní pumpy, které může zabránit pozdějšímu protékání. Není radno podceňovat také brzdový systém. Jedná se o nejdůležitější součást automobilu, na které závísí vaše bezpečí. Prohlídka brzdového obležení nebo kotoučů nestačí – je potřeba zkontrolovat také brzdové vedení a zejména pak hadičky. Mimo jiné věnujte pozornost také brzdové kapalině, jenž se musí měnit každé dva roky.

Výměna oleje

Pokud tedy ze servisem začnete, první krok by měl vést k výměně oleje, případně rozvodů. Obecně je doporučeno měnit olej po 10.000 kilometrech. Když by ste měli problém s výběrem vhodného oleje do vaší ojetiny, poraďte se s odborníky v auto-servisu, nebo navštivte kvalitní e-shop s autodíly, ve kterém vám jistě pomohou.  Pro auta, jenž mají vyšší kilometrový proběh se doporučují výrobci olej s větší hustotou, která dokáže lépe působit na vyběhanější motory.

Na co si dát ještě pozor?

Mimo jiné zkontrolujte také stav pneumatik, u kterých se dá snadno zjistit jejich opotřebovatelnost. Dezén, jenž se nachází na bočních stranách kola, nikdy nesmí přeáhnout danou rysku. Vhodné je také vyměnit kabinový filtr, jenž vám může zachránit nervy se zamlženým sklem. Zajímalo by vás, které značky ojetin mají nejčastější poruchy? Mezi ně se řadí zejména japonské značky v čele s Hondou. Problémy se často vyskytují ale třeba také evropských výrobců – nejlépe však na tom jsou náhradní díly Volskwagen.

Pokud jste právě udělali nákup v podobě ojetého auta a v hlavě se vám už honí myšlenky nad první jízdou v přírodě, tak vězte, že to bude dost možná velký chyba, která se vám prodraží. První věc, kterou by jste po nákupu ojetiny měly udělat je zařídit vašemu auto první servis. Na rozdíl od kupce nového auta, je nákup ojetiny ve značné nevýhodě. Ať už z hlediska předepsaných prohlídek nebo servisních intervalů. Na co si dát pozor?