Magazín Tukutuku radí: Jak se zbavit syndromu vyhoření?

online magazín Tukutuku
Tukutuku magazín

Syndrom vyhoření je velmi vážné onemocnění, které může postihnout téměř každého člověka. Laicky řečeno jde o ztrátu zájmu o kariéru a často a často i o svůj vlastní životní styl. Člověk  jde do práce vyloženě s nechutí a jen kvůli tomu, že musí. To se začne odrážet nejen na pracovním nasazení, ale také v osobním životě člověka a na jeho zdraví. K rozšíření tohoto onemocnění přispívá i dnešní hektická doba. Na pracovníky je ze strany zaměstnavatelů vyvíjen stále větší tlak, přibývá víc práce, nezaměstnanost stoupá, a lidé jsou tak v permanentním stresu. A tak není divu, že lidé čím dál víc podléhají tomuto syndromu.

Lifestyle magazín Tukutuku má pro vás inspiraci, jak syndrom vyhoření úspěšně překonat.

Hodně odpočívat

Pokud vás sužuje stres a neustálá nervozita, je velmi důležitý odpočinek, a to ať už aktivní či pasivní. Čtěte, choďte běhat, sportujte, vyhledejte zábavné články na internetu, rozvíjejte svou osobnost a své obzory. Pro odpočinek od stresu je nejdůležitější právě načerpání nových sil.

Neberte si práci domů

Lidé čím dál více pracují i doma. Neustále o ní přemýšlejí, mluví, a rozhodují se, co udělají následující den. A to opravdu nepřispívá dobrému psychickému stavu, zvláště pokud na sobě člověk pozoruje některé z příznaků syndromu vyhoření.

Poraďte se s odborníkem

Ač si stále lidé myslí, že chodit k psychologovi je něco potupného, za co by se lidé měli stydět, není tomu tak. Psycholog je zde od toho, aby vás nestraně vyslechl a pomohl vám najít ten správný směr, jak z celé situace ven. Můžete se mu bez obav svěřit naprosto s čímkoliv, je vázán slibem mlčenlivosti. Psycholog vám poskytne oporu v těžké situaci, která u vás nastala.

Změna pracovního místa

Nefungují výše zmíněné rady? Stále vás obklopuje syndrom vyhoření a cítíte se stále hůř a hůř. Zkuste zažádat o pracovní přeřazení. Možná vás jen vyčerpává práce na momentální pozici a změna by tomu mohla pomoci. Trochu radikálnějším řešením je pak změna pracovního místa a oboru kariéry. Existují případy, kdy naprostá změna pracovního místa (z úřednice kuchařka, z učitelky švadlena a podobně) vyřešila téměř všechny problémy.