Ovesné vločky – víte, které jsou nejlepší?

Do mléka, jogurtu nebo jako přísada při pečení – vločky jsou využitelné i tam, kde se nezdá. Mnozí však při představě ovesných vloček kroutí očima  „Ne… ty opravdu už znovu ne, vloček bylo dost, teďka si dám pro změnu müsli´´. Ale zkoušeli jste křupavé vločky? Křupavé vločky bývají jednou z oblíbených přísad do cereálních směsí. Vybírat můžete hned z několika druhů, přičemž všechny jsou nejčastěji vyráběny běžnou napařovací technikou. Z čeho tedy můžete vybírat, když se chcete zdravě stravovat?

 

Jáhlové vločky

Jáhly jsou velice dobře stravitelné a společně s pohankou jsou tyto potraviny využívány v kuchyni již desítky let. Tento bohatý zdroj vitamínů, převážně skupiny A a B, neobsahuje lepek, za to je to skvělý zdroj draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku a železa. Křupavé jáhlové lupínky můžete smíchat s oříšky, ovocem nebo jen bílým jogurtem, možnosti k vytvoření výživných snídaní máte neomezeně.

Pšeničné vločky

Pšeničné vločky jsou vyráběny bez tuku a obsahují ještě více vlákniny, než ovesné. Její vysoký podíl přispívá ke správnému střevnímu pochodu v těle. Vločky jsou charakteristické svou příjemnou oříškovou chutí, díky které stačí směsi lehce doladit dalšími přísadami, například čokoládou nebo skořicí. Pšeničné vločky můžete zakoupit v různě velkých baleních, jsou celkem syté, a tak budete mile překvapeni jejich malou spotřebou.

Pohankové vločky

Pohanka je jednou z velmi oblíbených surovin ve zdravé výživě. V minulosti byla součástí každodenní stravy a není se čemu divit, je to významný zdroj rutinu, který léčí hemeroidy nebo křečové žíly. Rovněž je doporučována lidem s větší psychickou nebo fyzickou zátěží – jsou synonymem pro zdravý život. Pohanka neobsahuje žádný lepek, je tedy vhodná i pro celiaky. Pohankové vločky jsou také bohatým zdrojem vlákniny.

Ovesné vločky

Hlavní surovinou je oves setý. Tyto vločky mají vysoký podíl vlákniny a nízké procento cukru a sodíku, čímž přispívají k udržení normálního krevního tlaku. Skvěle se hodí do směsí s oříšky, semínky a sušeným ovocem. Ovesné vločky celkově jsou jedny z nejpoužívanějších v jídelníčku sportovců a aktivních lidí. Důvodem je velký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů.

Ječné vločky

Ječné vločky jsou složením velice podobné pšeničným, avšak obsahují více proteinů. Pokud vás trápí častá chuť na sladké, pomůže vám zrovna ječmen, neboť je výborným zdrojem pomalu se uvolňujících sacharidů. Vláknina působí blahodárně jako prevence proti zácpě, rakovině tlustého střeva a tvorbě žlučových kamenů. Jemná oříšková chuť, která je typická pro obilné vločky, umožňuje značné využití při vaření i pečení.