Povlečení, které vám přinese komfort

Každý materiál má jiné přednosti, záleží jen na vás, co vám nejlépe bude vyhovovat. Nezapomínejte však povlečení pravidelně měnit a prát! Každá výměna vám navíc umožňuje zkoušet stále jiné materiály i barvy, nebojte se experimentovat i v maličkostech.

Saténové povlečení

Povlečení bavlněný satén je velice luxusně vyhlížející látka, zejména díky jejímu hladkému a lesklému povrchu. Na trhu můžete nalézt několik typů saténového povlečení, jedním z nich je i bavlněný satén ze 100% bavlny. Ačkoliv se zdá, že tento materiál není potřeba žehlit, opak je pravdou. Většina saténového ložního prádla, která lze na trhu zakoupit, je žehlivá. Satén je vhodný pro dlouhovlasé ženy a muže, neboť zabraňuje zacuchávání vlasů, zatímco spíte. Obdobně jako bavlna je látka velice přizpůsobivá, umí tedy zahřát i ochladit.

Krepové povlečení

Krepové povlečení je vlastně bavlna, ale ne ledajaká. Tento typ látky je specifický vlnitým povrchem, který se nežehlí, a právě proto si toto povlečení rychle našlo své příznivce. I přes povrchovou úpravu stále disponuje všemi výhodami bavlny, zejména celoroční použití. Dejte si však pozor při výběru, některé lůžkoviny se tváří jako kvalitní, ale kolem bavlny jen rychle prošly! Umělý krep může být některým lidem velice nepříjemný na dotek.

Flanelové povlečení

Co se vám vybaví při slově „flanel“? Hřejivá košile alá dřevorubec? Nestyďte se, nám taky! Na chvíli však zapomeňte a mějte mysl otevřenou, zejména co se týče flanelového povlečení. Tento vysoce hřejivý materiál využijete zejména v mrazivé zimě a na místech, kde se dostatečně nevytápí. Spokojeně a pohodlně vyspat se můžete i na chalupě. Výběr motivů je opravdu pestrý, nemusíte se tedy obávat, tartanový vzor mít doma nemusíte.

Bavlněné povlečení

Klasické povlečení, které mají doma téměř všichni. Bavlna ranforce, která se používá při výrobě ložního prádla, je příjemná a hladká na povrch. Látka z těchto vláken dokáže udržet teplo, ale zároveň i ochladit. Pokud se vám to zdá jako nesmysl, vzpomeňte si na ten příjemný chladivý pocit, když přetočíte peřinu/polštář na druhou stranu. Právě díky přizpůsobení se okolnímu prostředí je ložní prádlo vhodné k celoročnímu užívání.

Koupě povlečení není až tak rychlá záležitost. Chcete-li se v něm cítit pohodlně a mít sladěný design, určitou chvíli zabere rozhodování o volbě materiálu, vzoru nebo třeba zapínání. Spánek je jedna z nejdůležitějších částí dne a podle toho, jak se vyspíme, se pak odvíjí celý náš den. Pro všechny, kteří si chtějí vybrat to nejlepší povlečení, jsme napsali tento článek, kde se dozvíte, jaké materiály lze najít a jaké jsou jejich přednosti.

Základní čtyři typy povlečení, které můžeme na trhu najít, jsou bavlněné, saténové,