Slavní čeští atleti

Slavní čeští atleti

Patří mezi to nejlepší co nám český sport v celé své historii poskytnul. Dokázali naprosto dokonale spojit talent, vůli a dřinu a dosáhli těch nejvyšších met. I přesto, jak jsme malá země, tak můžeme být hrdí na celou řadu atletů, kteří naší zemi udělali v zahraničí velké jméno. Přečtěte si pár faktů a zajímavostí o našich národních legendách.

Emil Zátopek  (*1922 – 2000)

Řadí se mezi největších sportovní osobnosti v celé historii Česka. Je držitelem také jednoho světového unikátu – je prvním člověkem na světě, který uběhl 10 km pod 29 minut (28:54 v Bruselu) a 20 km pod jednu hodinu (59:51, ve Staré Boleslavi). Podařilo se mu dosáhnout na celkově třináct světových rekordů na kilometrových a pět na mílových tratích. Mezi naprosté legendy se ale zapsal během olympijských her 1952 v Helsinkách. Zátopek zde měl vyjímečnou formu, kterou přetavil ve vítězství v běhu na 5 km, 10 km a jeho perfektní běžecké boty mu přinesly prvenství v maratónu, který tehdy běžel poprvé v životě. A aby to nebylo všechno – v každé z těchto disciplín tehdy zároveň završil novým olympijským rekordem.  Tohle ,,totální,, vítězství, kdy získal v naprostém rekordu 3 zlaté medaile se doposud nikomu nepodařilo překonat. Zátopkovým typickým rysem byl jeho upracovaný style běhu, jenž často doprovázely křečovité grimasy a v cizině mu tehdy začali přezdívat  „česká lokomotiva“.

 

Roman Šebrle (* 1974)

Jeho kořeny jsou zasazeny do sportovní rodiny, přičemž jeho otec skákal do výšky, závodně lyžoval a obě babičky cvičily ve spolku Orel. Roman se pochopotitelně tedy vydal ve stejných šlépějích a postupně vyzkoušel v dětství všechny obvyklé sporty. Jeho manželka také závodně provozovala běh. V osmi letech projevil zájem o skok do výšky. Hrával také závodně fotbal. Jeho velký kariéra však začala až v roce 1997 a to sice devátým místem na mistrovství světa a vítězstvám univerziády. O 3 roky později odjížděl na olympiádu do Sydney 2000 a potvrdil roli favorita. Bohužel ke zlatu mu chyběl skutečně kousek – přesněji zrušená diskvalifikace výkonu Estonce Erkiho Noola v sedmé disciplíně, hodu diskem. Jeho čas měl však teprve přijít. V roce 2002 dosloval šokoval celý svět novým světovým rekordem: 9026 bodů! Jako vůbec první desetibojař se zapsal do historie pokořením téhle bájné hranice. Svůj status legendy pak ještě podpořil získáním zlata na olympijských hrách v Aténách 2004.

 

Jan Železný (*1966)

Obrovská osobnost české atletiky, jenž je doposud považován za nejlepšího oštěpaře všech dob. Pochazí z Mladé Boleslavy a oba jeho rodiče byly špičkoví sportovci. Během své bohaté kariéry se mu podařilo získat tři zlaté a jednu stříbrnou medaili z Olympijských her. Stal se také trojnásobným mistrem světa a patří mezi několikanásobné rekordmany. Je vlastníkem také jedinečného světového rekordu v hodu oštěpemz roku 1996 –  jeho hod dopadl na hranici 98,48 metru. Do jeho unikátní atletické sbírky patří ocenění jako Atlet světa, Atlet Evropy a několikanásobný Sportovec roku v Česku. Jako jediný člověk na světě třikrát přehodil 95 metrů, což je kousek, který se zatím od změny těžiště oštěpu nikomu jinému nepovedl. Sportovní kariéru ukončil na mítinku v Mladé Boleslavi dne 19. října 2006. V témže roce se ještě nominoval na Mistrovství Evropy v atletice, kde se mu podařilo získat bronzovou medaili hodem na hranici 85,92 metru. To je také aktuálně nejlepší světový výkon v kategorii veteránů nad 40 let.

 

Jarmila Kratochvílová (*1951)

Je významnouou československou atletkou, která zaznamenala největší úspěchy na krátkých a středních tratích. Je slavná také díky rekordu, jenž ještě doposud nebyl žádnou atletkou překonán. V Mnichově roku 1983 zaběhla 800 m v čase 1:53,28. Třešničkou na dortu tohoto unikátního výkonu je fakt, že tento rekord oslavil již 30 let a stal se tak vůbec nejdéle trvajícím světovým rekordem v oficiálních disciplínách v atletické historii. Mimo jiné z Kratochvílové udělaly její běžecké tretry také držitelem druhého nejlepšího času v historii v běhu na 400 metrů časem 47,99 s. V současné době se dělí o své zkušenosti s mladšími kolegy a dorostenci na pozici trenérky

 

Barbora Špotáková (*1981)

I přes svůj nízký věk ji směle můžeme zařadit po bok velkých jmen v historii české atletiky. Vyrůstala v atletické rodině, přičemž otec se věnoval běhům a desetiboji a matka byla vrcholová atletka. Svou úspěšnou kariéru začala v roce 2000 na juniorském mistrovství světa, kde účinkovala v sedmiboji. Vybojovala zde čtvrté místo. Následně se začala více orientovat na hod oštěpem. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Poprvé výrazně zazářila na MS 2007 v Osace, kde získala zlatou medaili. Úspěchy se pak už je valili, přičemž jeden z největších přišel následující rok na LOH v Pekingu v podobě zisku zlaté medaile. Tento kousek se ji podařil zopakovat i na následující olympiádě v Londýně, kde doslova kralovala a ke zlaté medaili by ji stačil kterýkoliv pokus. Barbora pokračuje ve své aktivní kariéře a my se můžeme jedině těšit, jaké úspěchy nám ještě přinese.