Jak na pronájem či prodej domu snadno a bez realitky?

Rozhodli jste se pronajmout nebo prodat svůj dům či zrekonstruovaný byt? Jde o praktické důvody, anebo vás k tomuto životnímu rozhodnutí donutila stávající finanční situace? Ať už bude vaše odpověď jakákoli, stoprocentně vás zaujmou následující řádky, na kterých vám poodhalíme, jak prodat nebo pronajmout byt či dům bez pomoci realitní kanceláře a ještě na tom vydělat.

Nejdříve bude nezbytně nutné sepsat zajímavý inzerát, v rámci něhož prodávanou nemovitost dostatečně představíte zájemcům o vysněné bydlení. Nic si ovšem zbytečně nepřikrášlujte a při psaní tohoto inzerátu nepřehánějte. Kromě pronajímané nemovitosti popište též okolí, popř. společné prostory (například kočárkárny u bytu). Inzerát nezapomeňte doplnit o zajímavou sérii fotografií a publikujte na některý z internetových inzertních portálů, který nevlastní žádná realitní kancelář operující na našem trhu.

Na těchto inzertních portálech si navolíte konkrétní kategorie včetně parametrů a inzerát vložíte. Následně se připravte na neustálý kolotoč SMSek, telefonátů a e-mailů, nejrůznějších dotazů a prohlídek. Pro tuto náročnou část procesu prodeje nebo pronájmu domu se vybavte pořádnou dávkou trpělivosti. Majitele nebo nájemníka nemovitosti si vybírejte nanejvýš pečlivě a nebojte se zavést rozhovor na takové věci, jakými je například nahlášení trvalého místa bydliště, čtyřnohý mazlíček anebo kouření v prostorách pronajatého bytu či domu.

Každého z vás bude jistě zajímat, jak velké finanční úspory je možné při pronájmu či prodeji reality bez pomoci realitní kanceláře čerpat. Oslovíte-li realitku, obvykle se nemusíte o nic moc starat, na druhou stranu bude nutné za její služby pořádně zaplatit. Provize z prodeje domu či bytu se pohybují v řádech tisíců i desetitisíců. Při pronájmu reality je stanovena odměna realitní kanceláři individuálně. Ani v tomto případě se ovšem nejedná o nízkou částku.