Jarní bouřky, ale teplé počasí do konce týdne

Druhá polovina dubna je už pověstná často vysokými teplotami kolem 20°C a nebo i vyššími a dochází tak při dostatečném přílivu vlhkosti ke tvorbě konvekční oblačnosti a nastává přeháňkové počasí, často už i se slabými jarními bouřkami. Přesně takové počasí nás čeká v nadcházejících dnech, počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry, na konci týdne pak tlaková níže v přízemní vrstvě, která bude zdrojem vlhkosti ve vzduchu. Teploty budou odpovídat dlouhodobému normálu pro poslední dubnovou dekádu, občas je tedy nutné počítat se srážkami v podobě přeháněk či bouřek.

Teplé a vlhké počasí, které může být stále přerušováno vpády studeného vzduchu

Počasí v dubnu je stále náchylné na změny a to celkové, se změnou synoptické situace souvisí i změna teplotního rozložení nad daným územím. Obdobná situace nás čeká i v dalších dnech, kdy po teplém počasí přijde opět citelnější ochlazení, které ale nebude trvat nijak dlouho. Tentokrát by mělo k ochlazení dojít až po víkendu.

Ve středu bude skoro jasno, během dne většinou polojasno až oblačno a k večeru v Čechách místy přeháňky nebo i bouřky.

Minima: 6 až 2°C
Maxima: 13 až 17°C
Vítr: SZ, během dne SV/V 2-7m/s, v bouřkách silnější
Srážky: 0-10mm
Pravděpodobnost: 40%

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, zejména na jihu ojediněle přeháňky. Přechodně až slunečno.

Minima: 7 až 3°C
Maxima: 15 až 19°C, na J/JZ do 16°C
Vítr: 0-8mm
Pravděpodobnost: 25%

V pátek bude skoro jasno až polojasno, během dne při větší oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky a to zejména na JV/V.

Minima: 7 až 3°C
Maxima 16 až 20°C

V sobotu očekáváme skoro jasno, během dne od JZ přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky.

Minima: 10 až 6°C
Maxima: 18 až 22°C

V neděli předpokládáme oblačno, během dne až zataženo s přeháňkami, místy bouřkami.

Minima: 12 až 8°C
Maxima: 18 až 22°C


Od pondělí do středy bude převládat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami, zpočátku ojediněle bouřky. Zejména uprostřed období přechodně až polojasno a srážky místy.

Minima: 13 až 9°C, postupně 5 až 0°C
Maxima: 11 až 16°C, uprostřed období 9 až 13°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.