Na dodávkách plynu lze ušetřit už v nadcházející topné sezóně

Ačkoliv byla letošní pomalu končící zima poměrně mírná, takže tuzemské domácnosti zaplatí za vytápění méně, nicméně další topná sezóna klidně může být o to horší. Proto se vyplatí již teď na jaře zauvažovat nad změnou dodavatele zemního plynu. Pojďme si tak společně ukázat, co změna dodavatele plynu obnáší, kolik korun ušetříte a jak zvolit ten nejlevnější plyn.

Levný plyn

Zemní plyn, který se k vám potrubím dostane, bude mít naprosto stejnou kvalitu, až vám jej bude dodávat kdokoliv. Stále poběží o stejnou komoditu, kterou k vám dovede tak zvaný distributor. Jak se tím pádem může stát, že někteří dodavatelé plynu prodávají levný plyn a jiní naopak? Důvodů je celá spousta. Jedním z nich je třeba schopnost dodavatelů plynu pořídit jej levně na komoditních burzách. V konečné ceně za plyn se rovněž projeví i celková efektivita dodavatelské společnosti. Někde totiž pořád vládne papír a jinde naopak elektronika. Různí se také cenové politiky jednotlivých dodavatelů. Někteří tak například sníží cenu důležitému odběrateli, aby si jej udrželi, ale přitom musí navýšit cenu menším odběratelům. Jinde jsou ceny nastaveny rovnoměrněji, z čehož těží zejména domácnosti, které většinou tahají za ten kratší konec provazu.

Spočítejte si, kolik ušetříte

Změnit dodavatele pouze na základě jeho reklamy v televizi nebo tisku není rozumné. Každé takové změně dodavatele zemního plynu by pak měl předcházet výpočet, který nám napoví, jestli se vám změna vůbec vyplatí. Abyste nemuseli nic počítat, je tu pro vás připravena kalkulačka plynu, která rychle a snadno vše vypočte za vás. A kolik korun je tedy možné ušetřit? Úspory se různí podle toho, zda plyn používáte pouze k vaření či jím i topíte, ale povětšinou jde o tisíce korun za rok.