Oteplování, o víkendu bude o téměř 15°C více než o Velikonocích

Po studené epizodě, která vyšla akorát na svátky jara, nastává změna počasí nyní směrem obecně k lepšímu ve smyslu zejména oteplování. Také bude přechodně slunečná obloha a tak počasí ve druhé polovině týdne vybídne k výletům do přírody či jiným venkovním aktivitám. Od čtvrtka očekáváme v přecházející tlakové výši bezvětrné a slunečné až polojasné počasí s dosti rychle rostoucími teplotami. Zítra to budou maxima do 15°C, o víkendu v sílícím přílivu teplého vzduchu až na 21°C. S určitým ochlazením po několika dnech velmi teplého počasí je nutné v této době stále počítat, modely ovšem nenaznačují žádné výraznější ochlazení. Teploty se vrátí k průměrným hodnotám pro toto období. Srážkově bude období dalších 7 dnů o poznání chudší než období předcházejících 7 dnů.

Ochlazení až po víkendu

S určitým ochlazením je nutné po zhruba 3-4 teplých dnech počítat, vypadá to ovšem že tentokrát přijde až po víkendu, tj. na počátku příštího týdne a současně nebude s největší pravděpodobností nijak dlouhé, brzo se obnoví příliv teplého vzduchu od JZ/J. Stále je ale nutné počítat s častějšími změnami počasí, stálost bude tedy chybět, což je v dubnu zcela reálné.

Dubnové počasí nevyslovíš

To, že se počasí mění každou minutou kolem měsíce dubna je zažitý fakt. Existuje na toto počasí mnoho pranostik, velmi trefná je výše uvedená pranostika. Je těžké popsat dubnové počasí nejen během několika dní, ale i během jednoho dne ba dokonce i během několika minut. Takové počasí nás provázelo už koncem března v silném SZ/Z proudění, které je pro počátek jara přímo charakteristické. Taková cirkulace přináší značně proměnlivé počasí, při silném větru oblaky doslova letí po obloze a tak v jedné vteřině svítí sluníčko, v další náhled „zhasne“ na základ přikrytí kupovitým oblakem a v dalších vteřinách se snáší nad daným místem smíšená přeháňky či přeháňka se sněhovými krupkami. S jistou proměnlivostí je tedy nutno počítat i v horizontu několika dní, kdy bude docházet po přílivech teplého vzduchu k docela citelným, avšak spíše krátkodobým, ochlazením za studenými frontami, které právě v tomto období přecházejí přes střední Evropu v hojném množství a ukončují trvající příliv teplého vzduchu.

Příliv teplého vzduchu, který počíná v těchto dnech na našem území ukončí na konci týdne též studená fronta. Už o víkendu se tlaková výše odsune dále k východu a počasí v ČR nebude zcela slunečné, ale ani ne hodně oblačné. Očekáváme spíše konvektivní oblaky produkující místní srážek v podobě přeháněk, někde i s prvními jarními bouřkami. Více srážek, také zpočátku ve formě přeháněk či bouřek, přinese studená fronta, která bude přes ČR přecházet zřejmě na počátku příštího týdne.

Jak tedy bude?

Ve středu očekáváme většinou velkou oblačnost, a místy déšť, během dne i v horských polohách. Přechodně polojasno.

Minima: 4 až 0°C
Maxima: 9 až 13°C
Vítr: SZ 3-8m/s s nárazy 15-20m/s
Srážky: 0-8mm/cm
Pravděpodobnost: 60%

Ve čtvrtek bude oblačno, místy mrholení nebo slabý déšť. Během dne vyjasnění.

Minima: +3 až -1°C
Maxima: 11 až 15°C
Vítr: JV 0-4m/s

V pátek bude jasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle mlhy.

Minima: 5 až 1°C
Maxima: 15 až 19°C

V sobotu bude polojasno, od západu oblačno až zataženo a přeháňky, ojediněle bouřky.

Minima: 8 až 4°C
Maxima: 17 až 21°C

V neděli očekáváme oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Během dne polojasno a srážky výjimečně.

Minima: 10 až 6°C
Maxima: 15 až 19°C


Od pondělí do středy bude jasno až polojasno, během období přechodně oblačno a přeháňky nebo bouřky.

Minima: 7 až 3°C, postupně 11 až 6°C
Maxima: 15 až 19°C, přechodně 18 až 22°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.