Sanace panelových budov

Sanace panelový dům vrátí do původního nebo ještě lepšího stavu. Zejména před zateplováním domu je nutné provést důkladnou sanaci fasády a nosné konstrukce panelového domu.

 

Všechny materiály vlivem okolního prostředí a času stárnou. To platí i pro železobetonové konstrukce panelových domů. Nový kvalitní beton je dostatečně alkalický, aby odolával okolnímu prostředí. Díky dlouhotrvajícímu působení slabých kyselin, které vznikají sloučením atmosférického CO2 a SO3 s dešťovou vodou, postupně beton ztrácí své alkalické vlastnosti. Dochází tak ke karbonaci betonu a postupně mohou být narušeny i kovové konstrukce, které jsou blízko pod povrchem betonu. U starších panelových domů bývají nejčastěji silně napadeny zejména konstrukce balkonů a lodžií.

Sanace má za cíl zastavit poškozování panelové konstrukce, obnovit ji, vrátit jí požadovanou konstrukční funkci a maximálně ji chránit před agresivním vnějším prostředím. Díky novým progresivním stavebním materiálům a technologiím je v současnosti možné opravit panelové domy tak, že mají lepší konstrukční vlastnosti, než když byly zcela nové.

Každé sanaci panelových budov musí předcházet důkladné a odborné posouzení současného stavu a volba vhodné technologie oprav. Jednou z firem, která zajišťuje odborné posouzení rozsahu poškození panelových domů je společnost STAV-AGENCY s.r.o. z Liberce. Pracovníci společnosti STAV-AGENCY provedou odborný posudek, navrhnou optimální způsob sanace a provedou kompletní realizaci na klíč.

 

http://www.stav-agency.cz/zateplovani/zateplovani-fasad

http://www.stav-agency.cz/clanky

http://www.stav-agency.cz/clanky/sanace-panelovych-budov