Zajímavosti z prostředí automobilů: Loga aut

Pro každého výrobce automobilů je jejich firemní identita jedním z nejdůležitějších aspektů, které hrají roli v jejich marketingu. Když vám někdo řekne název automobilového výrobce, jako první se vám vybaví jeho logo. Představme si ve stručnosti historii pro nejznámější loga aut.

Audi

Slavná automobilka z Německa má zajímavou historii už v samotném názvu. V roce 1909 musel z ekonomických důvodů odejít z vlastní firmy, jenž nesla jeho název August Horch. Měl v plánu založit další firmu, jeho jméno však už použít nemohl. Rozhodl se tedy pro důmyslné řešení – název firmy zvolil jako AUDI, jenž znamenal  v anglickém jazyce poslouchat a v německém to byla narážka právě na Horchovo jméno. Audi používá také kvalitní reproduktory do auta. Samotné logo 4 kruhů pak naráží na koncern Audi, jenž byl vytvořen ze čtyř značek – Audi, DKW, Wanderer a Horch.

Mercedes – Benz

Počátek téhle další, tradiční německé značky se datuje do roku 1926. Původ jména byl nejprve složen ze jmen Daimler a Benz. Daimler byla narážka na na dceru jednoho z dovozců. Samotné logo, jenž je tvořeno třícípou hvězdou značí aktivity, na které se firma zaměřuje. Tedy vzduch pro letectví, země pro automobily a moře pro lodě.

Alfa Romeo

Automobilka Anonima Lombardo Fabbrica Automobili neboli zkráceně ALFA poprvé použila své logo v roce 1910. Symbolika loga byla poměrně promyšlená. Had na světle modrém podkladu značil rod Visconti a červený kříž byl umístěn na bílém pozadí. Součástí kruhu, jenž tvořilo logo pak byl nápis Alfa Milano. Ten se změnil v roce 1915 a to sice vlivem změny majitele. Novým vlastníkem se stal Nicola Romeo, a tak došlo k přepisu automobilky na Alfa Romeo.

Volkswagen

Další z řady kvalitních německých značek má svůj původ v zárodku třetí říše. Tedy nacistickém Německu. V roce 1936 se rozhodl Adolf Hitler založit firmu, jenž bude vyrábět automobily pro pracující lid. Z prvotních komplikací spojených s neprokazatelným financováním začala firma fungovat v roce 1938. V tomhle roce vyšel z výroby legendární Volkswagen Beatle nebo-li Brouk. Mimochodem to byl jeden z prvních prototypů aut, který poskytoval ke svým automobilům gumičky do stěračů. Navrhnul ho největší konstruktér tehdejší doby Ferdinand Porsche pocházející z Česka. Zní to možná trochu hrozně, ale můžeme tvrdit, že původní myšlenka Adolfa Hitlera přetrvává v automobilce Škoda Volkswagen dodnes. Logo je totiž tvořeno ze dvou písmen – V jenž značí Volks neboli lid a W jakožto wagen neboli vůz.