Bez čeho se vaše dílna neobejde?

Stejně jako ženy neustále přemýšlí nad tím, jak svůj interiér co nejvíce zmodernizovat, přemýšlí muži nad tím, co chybí v jejich dílně a co si již zaslouží výměnu. V tomto směru to může být nejenom různorodý sortiment ručního nářadí, ale i s ním souvisejících nezbytností. A tak stejně jako vrtačky potřebují vrtáky, potřebují pily své pilové kotouče. Pojďme se tedy podívat, jak vybrat ten správný, který by vyhovoval našim potřebám.

Kotouče určené na řezání dřeva 

Snad každý zná pilu nazývanou jako cirkulárka. Ta může být ideálním příkladem, kde se neobejdeme bez kotouče, díky kterému můžeme řezat jak palubky určené pro náš interiér, tak i dřevo na topení. Základem jsou však pilové kotouče na dřevo, které je vhodné vybírat hlavně podle konkrétního označení. Jsou vyráběny s ohledem na potřebnou tvrdost, ale stejně tak tloušťku těla. Vše doplňuje také označení maximálních otáček, pro které je daný model konstruován. Jedině tak lze vybrat skutečně ten správný, určený i pro vaši cirkulárku, jelikož s ní zvládnete mnohem více práce, než s běžnou pilou využívající listy.

Jak je to s řezáním kovu? 

Určitě neplatí, že pilou lze řezat výhradně dřevo. V tomto směru může být samozřejmým vybavením vaší dílny i dělící pila, se kterou souvisí pilové kotouče na kov. A k čemu jsou určeny? Třeba k dělení materiálů jako jsou trubky či profily, ale stejně tak k řezání různých kovů, od oceli, přes bronz po mosaz. A i u nich platí, že by měla rozhodovat nejenom kvalita, ale také konkrétní typ. A jakmile máte požadovanou délku, lze použít třeba frézy pro další úpravy.

Z hlediska kotoučů samozřejmě existují varianty určené pouze pro malé zářezy, ale stejně tak varianty lišící se třeba obsahem kobaltu, a to od jednoho do pěti procent. Hlavní důraz by měl být ale i na další materiály, jako je vysoce legovaná rychlořezná ocel, ve které je přimíchán wolfram a další kovy. To vše vede ke zlepšení kvalitativních vlastností kotouče.