Jak na návrh moderního svítidla

Chcete-li vybírat osvětlení, je dobré si stanovit nejdříve určité mety, kterých chcete dosáhnout. První je nejspíš dodání dostatečného množství světla do dané místnosti. Nejdůležitější je nadimenzovat světla tak, aby poskytovala dost světla na práci i zábavu. Hlavním zdrojem světla bývá lustr, dále se většinou používají další doplňková svítidla. Jejich počet a uspořádání závisí především na typu a způsobu využití místnosti.

Je asi jasné, že do menší tmavé místnosti bude třeba vnést hodně světla, aby se trochu prozářila, ideální je použít víc svítidel, aby světlo přicházelo z více míst, světlo je tak mnohem příjemnější než z jednoho místa. Svítidla do kuchyně jsou velmi důležitá, každý den si potřebujete uvařit alespoň kávu, něco k večeři, někdo vaří každý den i obědy a potřebuje na práci v kuchyni dobře vidět. Proto se obvykle do kuchyně dává lustr nebo spíš stropní svítidlo, ale nejdůležitější je dostatek osvětlení nad kuchyňskou linkou. V moderních kuchyních se dávají LED pásky řízené dotykem, které jsou velmi praktické, mají dlouhou životnost a pochlubí se vysokou svítivostí.

V obývacích pokojích se neobejdete bez lustru. Často se používá hned několik lustrů, jeden jako hlavní a další jako doplňkový třeba nad konferenční stolek a další nad jídelní stůl, pokud jej máte jako součást obývacího pokoje. Nad stolem můžete použít klidně závěsný lustr, protože zde nebude ničemu vadit ani překážet. Naopak jako hlavní lustr volte raději stropní svítidlo, protože bude ve volném prostoru a překážel by vám zde v pohybu. Kdo má sádrokartonové stropy, může mít podhledová bodová svítidla, dále jsou velmi oblíbená také sádrová světla do stěny, která vytváří zcela originální atmosféru. Neváhejte a navštivte světelné studio Aulix, kde vám nabídnou velké množství různých svítidel, ze kterých můžete vybírat.