Jak vybrat elegantní tapety

Tapety jsou oblíbeným způsobem zdobení stěn již dlouhá staletí. Poprvé se objevily již ve staré Číně, ovšem většina z nás tapety spojuje s totalitním režimem, kdy byly k dostání tři vzory a dost. Dnes však zjistíte, že tapety mohou vypadat skutečně stylově, pokud se výběru věnuje dostatečná pozornost a mohou působit skutečně skvěle.

Jak tedy na výběr? V první řadě vezměte v úvahu, do jaké místnosti sháníte tapetu, jinou totiž použijete do kuchyně a jinou třeba na toaletu. Na umístění závisí nejen vzor na tapetě, ale také její materiál. Chcete-li tapetu použít v kuchyni či koupelně, jsou nejlepší volbou vinylové tapety zejména díky své odolnosti vůči vlhkosti, otěru i teplotě a jsou navíc omyvatelné. Do dalších místností se skvěle hodí vliesové tapety. Jiný přístup je vhodný v případě dětského pokoje, kde hrozí, že děti tapetu pokreslí nebo úplně zničí. Tam se hodí použít papírové tapety, které jsou levné a snadno se nahradí, nebo naopak vinylové tapety díky jejich vysoké odolnosti a dlouhé životnosti.

Při výběru vhodné tapety věnujte pozornost také velikosti pokoje, který chcete tapetovat. Obecně platí, že menší pokoje by se měly tapetovat světlými barvami, aby se opticky rozjasnily, naopak ve větších prostorech si můžete dovolit použít tmavší barvy nebo výraznější vzory. Barva tapety by měla být volena v souladu s barvami v místnosti již použitými. Vezměte proto v úvahu barvu podlahové krytiny, oken a dveří. Zda volit světlejší nebo tmavší tapetu záleží také na tom, jak je pokoj světlý, kolik má oken a kam jsou situovaná. Co se týče vzorů, platí, že drobné vzory světlé barvy prostor rozšíří, naopak velké tmavé jej zúží. Výběr tapety není taková věda, jak to vypadá, stačí dodržet těchto pár rad a váš interiér bude stylový s krásnou tapetou.