Výběr kola – které je nejlepší?

Letní sezóna plná různých výletů na kolech se pomalu ale jistě blíží, a tak jsme se rozhodly pro ty z vás, kteří se chystají k nákupu nového kola připravit stručný přehled věcí, na které by jste si měly dát při výběru pozor.

Cyklokros

Jedná se o specializovaný druh kola, který je navržen tak, aby vydržel největší zátěž. Na rozdíl od jiných typů jsou požadavky pro konstrukci protichůdné. Vyznačují se nízkou hmotnosti, akcelerací a tuhostí.

BMX, Dirt a street kola

Pro všechny, kterým nestačí pouze klasická jízda po silnicích nebo kopcovitých terénech. Pokud chcete skákat z ramp a provádět triky – dirt kola jsou pro vás ta nejlepší volba. Stylový design a robustnější rám dokážou zapůsobit i na vaše okolí. Street kola fungují tedy i jako skvělý designový doplněk.

Horské kolo celoodpružené

Podobně jako horská kola pevná, jsou také horská kola celoodpružená vynikajícím parťákem v přírodním, kopcovitém terénu. Liší se ale jednou technologickou odlišností v podobě odpružení. Díky němu budete z jízdy méně unavení a budete cítit větší pohodlí, jelikož veškerou zátěž tlumí odpružení.

Dětská kola

Pro vaše miláčky automatická a nejvhodnější možnost při výběru kola. Dětská kola musí splňovat všechny platné, bezpečnostní normy a jejich konstrukce je udělána tak, aby dětem kolo přinášelo radost z jízdy. Kvalitní dětské kolo by tak mělo být bezpeční, bytelné a atraktivní.

Silniční kola

Rovný a rychlý povrch je pro silniční kola ten nejlepší způsob přepravy. Vyznačují se minimální hmotností a důraz při konstrukci je kladen zejména na aerodynamiku. Mimo to, že budete moct pohodlně projet křížem krážem většinu cyklostezek, tak se také dokonale můžete vyřádit ve sportovní cyklistice. Nevýhodou je pak menší využití oproti jiným typům.

Horské kolo pevné

Opakem silničních kol jsou  horská kola, které jsou skvělým společníkem ve složitějším terénu. Ideální volba pro všechny, kteří se touží vyřádit na stezkách v lesích nebo kopcích. I když je pro ně v poslední době velkým konkurentem celoodpružená verze, stále je ponecháno v oblibě u řady cyklistů, kteří je mají radi pro svou jednoduchost a lehkou údržbu.