Buďte EKO!

Ekologie, trvale udržitelný rozvoj, ochrana životního prostředí. Pojmy, které se dnes skloňují ve všech pádech. A přesto, málokdo se jimi řídí v každodenním životě.

Pořizujete si právě nový byt? Máte šanci začít hezky od začátku. Začněte u jeho vybavení. Vybírejte eko-nábytek a doplňky z ekologických materiálů, při jejichž výrobě se přísně dbá na minimální dopad na životní prostředí i zdravotní nezávadnost. Materiály a výrobky jsou neustále recyklovány tak, aby neskončily v odpadu. Při výrobě se používají recyklované materiály a výrobky je možné po ukončení jejich životnosti opět recyklovat. Z recyklovaných materiálů se dnes vyrábějí i designové kousky, za které se nemusí stydět žádný moderní interiér. I do nadstandardního bytu v centru Prahy si můžete pořídit bambusovou podlahu či jen bambusové kuchyňské prkénko. Bambus bývá totiž díky svému rychlému růstu a všestrannému využití označován za ekologický materiál budoucnosti. Z recyklovaných materiálů si dnes můžete koupit řadu bytových doplňků i nábytek. Podlaze v dětském pokoji bude slušet korek. Jde o přírodní a obnovitelný materiál, který má výborné tepelněizolační vlastnosti, je pružný, nepropustný a odolný (vše se v dětském pokoji bude hodit).

Dalším krokem, jak zařadit eko-styl do vašeho života v novém bytě, může být třídění odpadu. K moderní kuchyni již dnes neodmyslitelně patří. Kontejnery na tříděný odpad jsou již u většiny novostaveb v Praze běžně dostupné.

Je na vás, zda to bude teprve začátek, nebo budete ve svém eko-snažení pokračovat i dál. Nicméně zahájení nového života v novém moderním bytě je skvělá příležitost s tím začít. Začít myslet ekologicky. Vybrat si byt s výhledem na řeku a v těsné blízkosti zeleného parku vás sice přiblíží přírodě, přestože jste se rozhodli pro byt v centru Prahy, ale v souladu s přírodou je potřeba i žít. Jen tak si ji uchováme ještě po dlouhou dobu.  Myslete eko, žijte eko!