Jak na neplatiče faktur

S pozdní úhradou faktur se potýká více než polovina všech registrovaných společností a drobných živnostníků. Platební morálka firem se stále zhoršuje.

 

Pokud jsou služby či zboží dodáno, řada podnikatelů s proplácením faktur otálí. Platit se nikomu moc nechce a šíří se pravidlo, že dodavatel si na své peníze může klidně počkat. Takhle bohužel uvažuje nemalá část podnikatelů a společností. Pravda, jsou mezi nimi i tací (a doufejme, že jich je většina), kteří by zaplatili, ale prostě na to nemají. Druhá, neméně početná skupina uvažuje tak, že by ráda zaplatila včas, ale nemůže. Obchoduje totiž s první skupinou. Tedy s těmi, co mají na placení dost času. Případně obchoduje s podnikateli a společnostmi, kteří jsou na tom úplně stejně jako oni a čekají na peníze od svých neplatících zákazníků. Tím se řada firem dostává do kolotoče, zvaného druhotná platební neschopnost. Pak existuje ještě třetí skupina a to jsou ti, co vždy platí včas. Mají dostatek prostředků k tomu, aby za každých okolností plnili své závazky podle stanovených dohod. Ale proč oni mohou a mají na to? Jeden ze základních důvodů je ten, že efektivně předchází vzniku nedobytných pohledávek. Dokázali eliminovat neplatící zákazníky, případně využít všech prostředků k tomu, aby své peníze dostali včas. Stávají se tak společnostmi, se kterými všichni rádi obchodují. Velmi nízká míra rizika pro jejich dodavatele se stává důkazem solidnosti a může být zdrojem dalšího profitu společnosti.

Pokud je pohledávka vymáhána do 30 dnů po splatnosti, a to za použití všech dostupných prostředků, je úspěšnost zpravidla vyšší než 90%. Jestliže se vymáhání prodlouží na 60 dnů už je to méně než 70% a pak už šance na úspěšnost rapidně klesají. Nejhorší je nedělat vůbec nic a jen čekat, až dlužník zaplatí, v tomto případě jsou šance opravdu malé.

Základní doporučení při vymáhání pohledávek – nevyčkávat dlouho a být při vymáhání a upomínání důslední. Abyste si byli jisti, že budete ve vymáhání svých peněz důslední, využijte službu Upomínkový systém nezaplacených faktur Reminders od společnosti Reminders s.r.o. z Berouna. S touto službou budete určitě důslední a o vaší důslednosti bude informován okamžitě i váš zákazník, když od vás obdrží fakturu.

http://reminders.cz/web/o-pohledavkach/statistika/

http://reminders.cz/web/spolecnost/napsali-o-nas/jak-na-neplatice-faktur/