Jezdíte rádi na kole? Dodržujte bezpečnost

Řadíte se mezi vášnivé cyklisty, kteří pravidelně podnikají výlety do vzdálených krajin anebo se prostě jen tak projedete? Tak či onak, měli by jste dodržovat určité bezpečnostní zásady, které se vám pokusíme přiblížit v tomto článku.

Stav kola je základ

Vaše jízdní kolo udržujte v perfektním stavu. Kvalitně seřízené brzdy, funkčnost, vhodná velikost kola odpovídající vašim rozměrům, funkční zvonek, přední bílé a zadní červené odrazky a světla, odpovídající nářadí k případné opravě nebo rezervní duši. Co je však extrémně důležité je ochranná helma na kolo! Pro rychlejší jízdy používejte i cyklistické brýle.

Kontakt s okolím

Sledujte stav silnice tak, aby vás žádná pohozená mříž nebo poklop od kanálu nemohlo rozhodit. Buďte pořád ve střehu vůči řidičům motorových vozidel a hlavně dávejte signály pomocí své paže při odbočování. Před tím než odbočíte si ještě raději zkontrolujte, zda-li si vás všichni účastníci provozu všimli. Vaše smysly a schopnost reagovat výrazně snižuje také poslech příliš hlasité hudby, dbejte tedy na její hlasitost.

Alkohol za řídítka nepatří

Pravidlo, že alkohol za volant nepatří, můžeme s naprostou vážností aplikovat pro cyklisty. V případě, že vás policejní kontrola odchytí, můžete si být jisti, že budete potrestáni stejně jako řidiči za volantem. Stejné upozornění platí i pro ostatní omamné látky. Ve vašem výkonu vám daleko víc pomůže pravidelný příjem vody nebo sportovní výživa.

Způsob jízdy

Dávejte si pozor na vhodný styl jízdy. Držte se vždy při pravém okraji vozovky a to s dostatečnou vzdáleností od parkujících vozidel. Komplikace vám můžou přinést i parkující nebo zastavující vozidla a jejich náhlé otevření dveří. Pokud pojede v početnější skupině, vždy dodržujte sled za sebou s dostatečnou vzdáleností.