Výběr nejlepších subwooferů do auta

Hudbou si téměř každý řidič zpříjemňuje cestu ať už jede kamkoliv. Je to neodmyslitelná část každé zdlouhavé cesty. Stejně jako jsou pro řidiče důležité reproduktory do auta, tak pro auto hifi totéž znamená její basová složka. Ta může pořádně vyniknout jen za pomoci kvalitního subwooferu do auta, který dodá ozvučení pořádnou razanci. Jak tedy vybírat a podle čeho se řídit, pokud chceme vybrat ten nejvhodnější subwoofer? To se vám pokusíme přiblížit v tomto článku.

 

Ozvučnice

Výroba dnešních subwooferů je znatelně podřízena ozvučnici. Ta se rozděluje na bassreflexovou, bandpassovou nebo uzavřenou. Odhaduje se že, zhruba z 95% jsou současné subwoofery do auta univerzální, tedy hodí se do každé ozvučnice. Zbylé typy jsou vhodné pouze do jednoho ze tří typů ozvučnic.

Zesilovač

Důležitou částí při výběru  subwooferu je nepochybně důraz, který se klade na zesilovač. Ideálním krokem je přizpůsobení zesilovače subwooferu. Pokud vlastníte zesilovač o dvou nebo čtyřech kanálech, nejvhodnější subwoofer by měl mít impedanci 4 ohmy. Pokud je váš zesilovač pěti nebo tří kanálový, nejlepší volbou bude subwoofer na pátý nebo třetí kanál. Těmto kanálů nejvíce vyhovuje kanál do 2 ohmů.

Zapojení

Paralelní 2-cívkového subw. :

4 + 4 Ohmy = impedance 2 Ohmy

2 + 2 Ohmy = impedance 1 Ohm

1 + 1 Ohm =  impedance 0,5 Ohmu

 

Sériové 2-cívkového subw. :

4 + 4 Ohmy = impedance 8 Ohmů

2 + 2 Ohmy = impedance 4 Ohmy

1 + 1 Ohm =  impedance 2 Ohmy

 

Výkon subwooferu

Stěžejní věcí, kterou by jste se měli řídit je určit vhodný výkon vašeho budoucího subwooferu. Pro každý typ auta se hodí jiná výkonnost. U automobilů ,,větších,, rozměrů jakými jsou například SUV, kombi nebo hatchback není zapotřebí extra výkonných ,,subáčů,,. Spíše vozy coupe nebo sedan vyžadují větší výkonnost, jelikož jejich konstrukce zvuk značně utlumuje.