Brilianty a diamanty

Brilianty a diamanty jsou pojmy, které si lidé často pletou a při výběru tak naráží na mnoho problémů. Většinou hledají diamanty, ale jsou jim nabízeny brilianty. Jaký je tedy vlastně rozdíl?

Diamant

Diamant je vzácný nerost, který je krystalickou formou uhlíku a vzniká v horní části zemského pláště za vysokých teplot (až 1300°C) a tlaků a především v ultrabazických vyvřelinách. Podle místa vzniku se rozlišují dva typy diamantů dle původu. Jedním je harzburgitický diamant, který je původem z pláště a druhám je diamant eklogitický z organických zdrojů. Diamant je nejtvrdší přírodní nerost a jedna z nejtvrdších látek na světě obecně

Diamanty se rozlišují podle mnoha kategorií jako je hmotnost, barva, čistota nebo brus. Každá z vlastností má značný vliv na výslednou cenu diamantu. Nejznámější vlastnost je z oblasti hmotnosti a jedná se o karát. Jeden metrický karát odpovídá hmotnosti 0,2g a značí se jako ct. Diamanty jsou obecně značeny podle tříd 4C: Carat (hmotnost), Clarity (čistota), Colour (barva) a Cut (brus).

Nejčastější využití nachází diamant ve šperkařství, kde je vybrušován do tvaru speciálního mnohostěnu – briliantu. Další využití je ve strojírenství jako velice odolný řezný nástroj.

Briliant

Briliant je způsob brusu diamantu nebo jiných drahokamů. Briliantový brus vznikl již v roce 1910. Skládá se z 57 plošek – faset. Na samotný výpočet moderního briliantového brusu přišel až Marcel Tolkowski v roce 1917, který spočítal úhly sklonu jednotlivých faset. Díky tomu se světlo procházející diamantem nejlépe odráželo a v celém barevném spektru. Ideální brus musí být složen z 32 horních faset, jedné horní plošky a z 24 spodních faset.Briliant je tedy drahokamem podrobeným speciálnímu brusu.Brilianty jsou považovány za jedny z nejkrásnějších a nejelegantnějších šperků na světě.

Často se lze v obchodech setkat s takzvanými kubickými zirkony, které jsou velice přesnou napodobeninou ale za mnohem přijatelnější cenu.