Jak rozdělujeme kuše?

Stavba kuše

Samostříl užívá střelný princip luku. Kuš se skládá z těla, nejčastěji vyrobeného z hliníku a tvrdého plastu, kdysi ze dřeva, a lučiště se silně pletenou tětivou. Síla kuše není závislá na fyzické síle střelce, jako je tomu u luku. Mnoho majitelů kuší navíc dokupují mechanický natahovák (klikový nebo kladkový lankový systém), tlumič tětivy nebo přídavnou optiku (puškohled nebo kolimátory). Kuši je potřeba dopřávat pravidelnou a pečlivou údržbu, nejlépe pomocí vosku a maziva na spouštěcí mechanismy. Ke kuším lze dokoupit také náhradní šípy, držadlo nebo toulec na šípy, náhradní tětivylánkový natahovák, tlumiče tětiv nebo optika.

Kuš nebo-li také samostříl patří k tichým zbraním, neboť výstřel je poměrně bezhlučný a bez záblesku. Kuše jsou tedy stejně jako luky k lovu u nás zakázaná a jsou upravovány Zákonem o zbraních a střelivu. Kuše jsou nejčastěji vyrobeny z hliníku a hliníkových slitin nebo z kvalitního plastu. Jejich nespornou výhodou je dlouhý dostřel a velká razance. Mnohé moderní kuše mají tlumič tětivy a pojistku.

Pistolové kuše

Nejvhodnější kuše pro začátečníky a na rekreační střelbu. Pistolové kuše jsou lehké, malé a při střelbě poměrně přesné na cca 15 metrů, pro delší vzdálenost nejsou vhodné, neboť nemají dostatečnou razanci a střela nenabere velkou rychlost. Pro pistolovou kuš je typická nízká nátahová síla okolo 80 lb.

Reflexní kuše jsou označovány jako tradiční kuše a jsou na sportovní, závodní střelbu a někdy také pro lov. Mají největší nátahovou sílu, střílí na větší vzdálenost a jsou velice přesné. Kvůli vysoké nátahové síle mají tyto kuše většinou mechanický natahovač, který můžete také dokoupit zvlášť.

Kladková kuše

Tento typ kuše je používán na terčovou a loveckou střelbu. Má opravdu výbornou dynamiku vystřeleného šípu, střílí přesně, rychle a je vhodný na větší vzdálenosti. Nátahová síla kladkové kuše je nižší, přibližně 180 – 225 lb. Pro závodní střelbu se tato kuš nehodí a na lov v ČR není povolená.

Jak kuše rozdělujeme?

Dále se mohou samostříly členit podle využití na:

  • kuše kladkové
  • kuše pistolové
  • kuše reflexní

Kuše můžeme dělit dle účelu střelby, a to na:

  • kuše na rekreační střelbu
  • sportovní a závodní střelbu
  • terčovou a loveckou střelbu